Atenció al client
De dilluns a divendres de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h (excepte festius).
Rosa Maria Lamuela Raventós és professora del Departament de Nutrició, Ciències de l’Alimentació i Gastronomia de la de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB), directora de l’Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA-UB) i investigadora del grup d’Antioxidants Naturals (UB).
Molts dels seus estudis se centren en els compostos bioactius dels aliments i els seus efectes en la salut, i durant la seva conversa amb Silvio Elías, cofundador de Veritas, ens explica com en tot just quatre setmanes una dieta ecològica pot influir positivament en l’organisme.
Silvio Elías (S. E.): Què estàs investigant actualment i quins projectes tens?
Rosa María Lamuela (RM. L.): En aquest moment, els nostres treballs estan centrats en la dieta mediterrània. Actualment, n’estem duent a terme un en gent jove sobre l’impacte del consum d’oli d’oliva verge en la microbiota intestinal i la seva influència a nivell cognitiu. També realitzem una recerca similar, però en gent gran i utilitzant el tomàquet com a element principal, ja que en aquest grup s’observen amb més claredat els resultats. A més, estem explorant els efectes del cacauet en la salut; malgrat que es classifica com a fruita seca, en realitat és un llegum i la seva composició resulta molt interessant.
S. E.: En el passat, has dut a terme diversos estudis relacionats amb aliments ecològics. Podries explicar-nos una mica més sobre aquest tema?
RM. L.: En el seu moment vam fer un estudi creuat en una població jove que consistia que primer un grup seguia una dieta ecològica i un altre grup una no de ecològica; després de quatre setmanes, s’intercanviaven les dietes i els que havien seguit una dieta no ecològica passaven a menjar ecològic i al revés. Tot i ser un període relativament curt, vam constatar millores significatives en la microbiota i en els metabòlits que aquesta genera. Un fet summament rellevant perquè demostra que simplement modificant els hàbits alimentaris i apostant per una opció més saludable, com seria l’ecològica, es poden experimentar millores en la salut.
S. E.: Això és una notícia excel·lent, ja que no resulta gens complicat.
RM. L.: Exactament. Moltes vegades, per comoditat, optem per productes altament processats, i evitem preparar menjars més saludables. Al meu entendre, hauríem d’esforçar-nos per recuperar la tradició de cuinar en família perquè no sols beneficia la salut, sinó que també enforteix els llaços familiars.
S. E.: Tornant a la recerca sobre la dieta ecològica, per què és important destacar que es va fer sobre una població jove?
RM. L.: Sovint, els estudis es realitzen en grups de població de risc, però en aquest cas, vam triar una població jove. La raó és que en els joves és molt més difícil observar canvis significatius, atès que no solen tenir patologies preexistents; és més senzill notar millores en persones que ja tenen problemes de salut, com ara hipertensió o diabetis.
S. E.: Entenc que en una població no tan jove o amb problemes de salut, els canvis podrien ser encara més evidents i ràpids.
RM. L.: Exactament. Moltes vegades hem fet estudis en població de risc i en població sana i en la primera veiem canvis ràpidament: millora la pressió arterial, baixen els triglicèrids…, mentre que en la segona costa més.
M’agrada investigar en persones sanes perquè les millores observades es poden extrapolar molt fàcilment a les que ja pateixen alguna patologia.
Rosa Maria Lamuela Raventós
S. E.: Si poguessis triar, quina seria aquesta recerca ideal que encara no has realitzat?
RM. L.: Bona pregunta. El meu somni seria fer aquest estudi que vam fer sobre aliments ecològics i no ecològics, juntament amb altres països i moltíssims centres de recerca implicats.
El fet de fer-ho a gran escala ens permetria obtenir conclusions que tindrien un gran impacte en la societat.
Rosa Maria Lamuela Raventós
Aquest seria el meu somni fet realitat.
S. E.: Sense oblidar l’impacte que suposaria en l’Agenda 2030 i en les polítiques governamentals. Cal arribar a tots els sectors, des d’escoles fins a hospitals, promovent dietes més saludables.
RM. L.: Hi estic completament d’acord. La implementació de menús saludables en hospitals, escoles i altres àmbits és essencial i cada vegada es cuida més. Així, en hospitals i clíniques, on s’atén pacients, és fonamental oferir aliments d’alta qualitat i tenir en compte que és un grup de població en què el menjar ecològic produiria un efecte més favorable.
T’ha agradat aquest Ecotalk amb Rosa Maria Lamuela Raventós? Descobreix-ne més.
Míriam Tirado és consultora de criança conscient i periodista especialitzada...
Lucía Redondo és doctora en Ciències, dietista-nutricionista i experta en...
Guillem Bargalló, CEO del Bien Social, responsable de sostenibilitat d’Ikea...
Cristina Massot és la subdirectora general d’Indústries i Qualitat Agroalimentàries...