
Atenció al client
Horari: Dl-Dv: 9h-20h Ds: 9h-14h
(excepte festius)
(+34) 930 346 443

Compra en línia

Veritas
L’empresa, responsable de produir les nostres hamburgueses, entrecots i bistecs de boví ecològics de la marca Veritas, és un referent a la ramaderia extensiva de muntanya. El seu compromís amb la qualitat es reflecteix en cada etapa del procés productiu i en una filosofia que prioritza el benestar animal i la sostenibilitat ambiental.
El 2003, Marc Chimisana i Jaume Jordana, dos amics de la infància i fills de ramaders, van decidir crear Ecològica dels Pirineus. En aquell moment, a moltes explotacions del territori ja es practicava la ramaderia extensiva, però no hi havia canals per comercialitzar carn ecològica. Els dos amics van detectar aquesta oportunitat i van decidir transformar allò que ja feien a casa en un projecte empresarial. Amb el temps, hi van incorporar altres ramaders locals amb la mateixa filosofia.
A les muntanyes dels Pirineus catalans, a prop dels pobles de Sarroca de Bellera i Astell, pasturen les vaques i els vedells d’Ecològica dels Pirineus, un entorn pràcticament intacte alineat completament amb els principis de la ramaderia ecològica.
“Podem dir que els Pirineus a aquestes cotes són terres verges, ja que es mantenen com estaven fa milers d’anys. És un territori ecològic per definició, ja que no s’hi ha practicat mai l’agricultura intensiva, no s’han posat adobs als camps i no s’hi ha fet cap mena de pràctica agrícola fora del que és la pastura natural de les vaques”, explica Chimisana.
Durant la temporada d’estiu, a partir de mitjans de juny, les vaques pugen a l’alta muntanya, per sobre dels 1.500 metres, aprofitant les pastures naturals d’altura. A finals de tardor, entre novembre i desembre, tornen a zones més baixes, on hi ha els camps de pastura hivernal. En cas de neu o mal temps, els animals es refugien a la granja, on se’ls proporciona un llit de palla per garantir el seu benestar i protegir-los del clima.
“Aquestes vaques són especials perquè estan molt ben cuidades. Jo en tinc cura, juntament amb els nois que m’ajuden, i, d’ençà que neixen, els tenim un jaç net, les cuidem i els donem tot el que realment necessiten per al seu benestar”, assegura Ramon Chimisana, pastor i pare d’en Marc.
El principal objectiu d’Ecològica dels Pirineus és produir aliments de qualitat respectant el medi ambient i el benestar animal i fomentar el desenvolupament local. Per això, tots els seus productes compten amb el certificat ecològic del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), que garanteix una ramaderia lliure de pesticides, fertilitzants químics i organismes modificats genèticament (OMG). A més a més, aquest segell assegura que els animals s’han criat amb un alt grau de benestar, ja que no permet l’ús preventiu d’antibiòtics; també que les vaques i els vedells tenen accés a pastures d’alta muntanya i que, quan són a la granja, viuen en un espai ampli, ventilat i amb llum natural. En general, es prioritza sempre la seva salut i que tinguin una alimentació 100% ecològica.
“Per garantir un bon creixement, calen formulacions alimentàries ecològiques i equilibrades. Per això, l’herba de prat és la base de la seva alimentació. A la granja, els donem un farratge ric i variat procedent dels nostres camps ecològics, compost per diferents espècies de lleguminoses, gramínies i cereals com la civada. A aquesta base s’hi afegeix farina d’ordi i, de manera puntual, un complement d’oli de gira-sol per aportar-hi greix, així com una dosi justa de sal”, explica Jordana.
D’altra banda, Ecològica dels Pirineus també disposa del certificat Welfair®, un segell que avalua rigorosament el benestar animal al llarg de tota la cadena alimentària, des de la criança fins al sacrifici.
A més de garantir el benestar animal, el model de ramaderia d’Ecològica dels Pirineus també es tradueix en una carn de més bona qualitat. Com que viuen en llibertat, els animals es mouen més i desenvolupen més la musculatura que els que es crien en sistemes intensius. La combinació d’exercici i dieta ecològica influeix directament en el valor nutricional i la qualitat de la carn.
“La dieta que segueixen els animals, rica en farratge, redueix la proporció d’àcids grassos omega-6 respecte dels omega-3, per arribar així a un equilibri considerat òptim per a la salut”, explica Jordana.
A més a més, segons diversos estudis, com els de la Dra. Dolores Raigón, recollits al seu llibre Manual de la nutrición ecológica. De la molécula al plato, la carn ecològica conté un percentatge més baix de greixos saturats i un contingut més gran de greixos saludables, com ara els àcids grassos omega-3.
Ecològica dels Pirineus aplica un enfocament sostenible a tota la cadena productiva, basat en criteris d’economia circular que minimitzen l’ús de recursos i redueixen al màxim la generació de residus. A les seves instal·lacions inverteixen en energies renovables, depuren aigües residuals i practiquen una recollida selectiva i rigorosa de residus. A més a més, la seva estratègia d’ecodisseny ha aconseguit reduir fins a un 90% la quantitat de plàstic utilitzat en els envasos.
“Els envasos contenen la menor quantitat de plàstic possible. No hi ha cap mena de plàstic de més, només el necessari perquè el producte es conservi i sigui útil”, comenta Marc Chimisana.
Aquest compromís els ha valgut reconeixements com el Premi BBVA als Millors Productors Sostenibles d’Espanya 2023.
La col·laboració entre Ecològica dels Pirineus i Veritas és una relació sòlida que es remunta a fa gairebé 20 anys, pràcticament des dels inicis de totes dues empreses. Aquesta aliança ha estat clau i ha permès a Ecològica dels Pirineus consolidar-se al mercat.
“Gràcies a l’acompanyament de Veritas com a distribuïdor especialitzat, hem pogut comercialitzar tota la nostra gamma de productes, ja que ens ha facilitat que la nostra carn ecològica arribi al consumidor final amb totes les garanties”, explica Marc Chimisana.
En ple Parc Agrari del Baix Llobregat, la família Torras...
Veritas, Good Bio Foods i el Centre Especial de Treball...
Què et ve al cap quan penses en el Mediterrani?...
Bons, dolços i saborosos: així són els fruits vermells de...