Atenció al client
De dilluns a divendres de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h (excepte festius).
És habitual associar la dieta keto amb l’últim per perdre pes, principalment en aquesta època, quan són molts els que pensen a baixar els quilos acumulats durant les festes. T’expliquem què hi ha darrere d’aquesta dieta, que és molt més que un règim alimentari.
La keto es coneix comunament com a dieta perquè s’ha relacionat amb una estratègia focalitzada en una baixada de pes gairebé immediata. No obstant això, i atès que els beneficis d’aquest tipus d’alimentació van més enllà de la pèrdua de greix, els qui la practiquen prefereixen parlar d’estil vida i no de dieta. La paraula keto prové de l’anglès ketogenic –‘cetogènic’, en català– i es refereix a l’estat metabòlic en què el cos utilitza el greix com a font d’energia, en lloc de la glucosa.
A grans trets, l’alimentació cetogènica es basa en una ingesta alta en greixos (75% de les calories diàries), moderada en proteïnes (20%) i baixa en carbohidrats (5%). En restringir la ingesta d’aquests últims, l’organisme comença a generar cossos cetònics, que són els encarregats de fer servir els greixos com a substrat energètic, un procés conegut com a cetosi.
En realitat, estem davant un estil d’alimentació ancestral. Fa milers d’anys, el nostre organisme va ser dissenyat per poder sobreviure en l’entorn que ens ha acollit des de l’inici de la humanitat, però el context en què vivim avui, amb abundància i sense restriccions, és una cosa efímera comparat amb tot el bagatge d’adversitats que portem a l’esquena com a espècie.
Segurament, el que s’ha posat de moda ha estat el nom (keto), però les bases nutricionals que promou no tenen res de passatgeres. Es tracta de simular unes condicions fisiològiques concretes perquè el cos reconnecti amb el seu disseny original i aconsegueixi mobilitzar les reserves de greix i fer-les servir com a font d’energia. Segons diversos estudis, aquest procés no sols causa la pèrdua de pes, sinó que aporta beneficis sorprenents: sacietat, claredat mental, desinflamació, equilibri hormonal i prevenció de malalties cròniques, com la diabetis o l’Alzheimer.
Per tant, el problema de la societat actual és que la vida sedentària i la ingesta constant de sucres i carbohidrats d’absorció ràpida ha atrofiat el nostre sistema metabòlic i l’organisme va acumulant greix que no utilitza mai. Gràcies a l’alimentació cetogènica, podràs reaprendre a menjar per mobilitzar aquestes reserves de greix i aconseguir la flexibilitat metabòlica per a la qual el teu cos va ser dissenyat.
Reel a Instagram de l’article aquí.
Text: Ari Grau, emprenedora i divulgadora sobre la dieta keto. @keto_aove.
Sents una gana incontrolable i un impuls desmesurat per menjar...
Descobreix com millorar les teves digestions amb suplements naturals com...
Un estudi francès dut a terme el 2021 revela que...
Les necessitats nutricionals dels nens varien segons l’edat, el pes,...