L’amanida és el plat estrella de l’estiu i no has de cometre l’error de limitarla a un llit de fulles verdes amanides. Recorda que com més varietat d’ingredients i colors, més nutrients i antioxidants tindrà, i que triar el condiment adequat és clau per gaudir d’una amanida perfecta.
Decàleg de l’amanida perfecta
1. Combina hortalisses, verdures i fruites
Sobre un llit de fulles verdes i germinats afegeix diferents verdures. Per exemple: pastanaga ratllada i xampinyons o carbassons macerats en oli, aigua de mar, vinagre i herbes fresques picades. Per aconseguir un extra de sabor, incorpora fruites de temporada, com ara tomàquets, síndria a la planxa o làmines d’alvocat.
2. Incorpora cereals
És una bona manera de donar un toc cruixent a les teves amanides. Tria cereals lleugers (blat de moro, quinoa i arrossos llargs i aromàtics, com el basmati, el vermell o el salvatge), cuscús, espirals de pasta tricolor, macarrons de fajol o pasta de llegums.
Remata sempre amb un grapat de fruita seca o pipes de gira-sol o de carbassa. Amb les llavors de cànem pots fer un tabule amb cogombre, pebrot vermell, julivert, coriandre i menta picada. I si prefereixes un punt dilç, tria orellanes, nabius deshidratats o frescos o els primers albercocs o préssecs de la temporada.
4. Enriqueix amb un plus de proteïnes
Uns trossos d’ou o de peix blau en conserva (verat, bonítol) proporcionen una excel·lent aportació proteica. També són recomanables les proteïnes vegetals, com uns daus de tofu o tempeh saltats al wok i condimentats amb unes gotes de tamari o un parell de cullerades de llegums cuits freds (azukis, cigrons, llenties dupuy, mongetes blanques).
Quan facis una ensalada russa amb base de patata, tingues present que la patata cuita i refredada el dia anterior és un excel·lent prebiòtic perquè ja desenvolupat midons resistents, que són un gran aliment per a la microbiota. Condimenta-la amb maionesa, iogurt o tofunesa feta amb mostassa de qualitat.
6. No t’oblidis de les algues
Les algues per a amanida només necessiten uns minuts per hidratar-se. Fes una vinagreta amb flocs d’alga nori deshidratats, suc de llimona, oli d’oliva, mostassa i mel o xarop. Una altra opció és el tàrtar d’algues al natural o el paté d’algues diluït amb sucs cítrics i olis en cru de lli, sèsam o alvocat.
Recorda que els olis han de ser sempre verge extra i que els millors amaniments s’aconsegueixen amb els millors vinagres: de poma, d’arròs, de coco, de Mòdena o d’umeboshi, que a part de salat és àcid i, per si sol amb només una mica d’oli, és suficient per condimentar una amanida. Pots substituir el vinagre per suc de llimona o de llima.
8. Assaona amb alternatives a la sal
En lloc de sal pots assaonar amb gomasio o salses de soja (tamari o shoyu). I tampoc cal afegir sal si t’agraden la xucrut o els pickles, dos fermentats molt refrescants.
Dona un toc dolç als teus amaniments amb mel, xarops (d’atzavara, arròs, dàtils o coco) o concentrats (de poma, ordi o auró).
10. Amaneix just abans de menjar
Perquè les amanides es mantinguin fresques, crocants i acolorides s’han de condimentar just abans de servir, i en cas que sigui per menjar fora tingues la precaució de guardar l’amaniment a part.