De residus a recursos: com evitar el malbaratament alimentari?
Sabies que al món es malbaraten al voltant d’un terç dels aliments que es produeixen? En concret, a les llars espanyoles se’n van desaprofitar durant l’any 2023 un total de 1.183,42 milions de quilos o litres.
El malbaratament alimentari és el conjunt de productes descartats de la cadena alimentària que encara són adequats per a les persones i que, a manca de possibles usos alternatius, acaben sent rebutjats com a residu. Aquest malbaratament es pot donar des de la producció primària fins al consum.
Per reduir i controlar aquest malbaratament a casa, cal que trobis l’equilibri entre els moments de consum a dins i fora de la llar, alhora que planifiques millor la compra l’emmagatzematge d’aliments.
També és important saber diferenciar la data de consum preferent i la data de caducitat, per garantir la seguretat alimentària i, alhora, reduir el malbaratament alimentari:
La data de consum preferent indica el moment fins al qual l’aliment conserva la qualitat prevista. Un cop passada aquesta data, l’aliment continua sent segur per al consum, però pot començar a perdre gust i textura.
La data de caducitat indica el moment fins al qual l’aliment es pot consumir de manera segura. Es troba en la carn, el peix i altres aliments frescos. No se n’ha de consumir cap un cop superada la data de caducitat.
Consells per reduir el malbaratament alimentari:
Planifica un menú setmanal
Utilitza una llista quan vagis a comprar
Emmagatzema els aliments correctament
Diferencia la data de caducitat i la de consum preferent