Tècniques de cuina

De residus a recursos: com evitar el malbaratament alimentari?

Sabies que al món es malbaraten al voltant d’un terç dels aliments que es produeixen? En concret, a les llars espanyoles se’n van desaprofitar durant l’any 2023 un total de 1.183,42 milions de quilos o litres.

El malbaratament alimentari és el conjunt de productes descartats de la cadena alimentària que encara són adequats per a les persones i que, a manca de possibles usos alternatius, acaben sent rebutjats com a residu. Aquest malbaratament es pot donar des de la producció primària fins al consum.

Per reduir i controlar aquest malbaratament a casa, cal que trobis l’equilibri entre els moments de consum a dins i fora de la llar, alhora que planifiques millor la compra l’emmagatzematge d’aliments.

També és important saber diferenciar la data de consum preferent i la data de caducitat, per garantir la seguretat alimentària i, alhora, reduir el malbaratament alimentari:

  • La data de consum preferent indica el moment fins al qual l’aliment conserva la qualitat prevista. Un cop passada aquesta data, l’aliment continua sent segur per al consum, però pot començar a perdre gust i textura.
  • La data de caducitat indica el moment fins al qual l’aliment es pot consumir de manera segura. Es troba en la carn, el peix i altres aliments frescos. No se n’ha de consumir cap un cop superada la data de caducitat.
  1. Planifica un menú setmanal
  2. Utilitza una llista quan vagis a comprar
  3. Emmagatzema els aliments correctament
  4. Diferencia la data de caducitat i la de consum preferent
  5. Calcula adequadament les quantitats
  6. Col·loca els aliments vells davant dels nous
  7. Congela quan sigui necessari
  8. Aprofita les sobres per a altres receptes
  1. Machaca los plátanos maduros en un bol. Luego añade el resto de los ingredientes y mezcla bien.
  2. Engrasa una sartén y vierte la mezcla haciendo pequeñas redonditas.
  3. Cuando empiecen a salir burbujitas, voltea las tortitas y deja cocinar un par de minutos más por el otro lado.
  4. Puedes comerlas solas o acompañarlas con crema de frutos secos, chocolate, yogur o frutas.

Contingut relacionat

  • Tècniques de cuina

L’ametlla, la fruita seca ideal per a la teva beguda vegetal – Tècniques de cuina

Arran de l’augment de diagnòstics d’intolerància a la lactosa i...

  • Tècniques de cuina

Allarga la vida de les teves verdures preparant envinagrats – Tècniques de cuina

Els vegetals són aliments molt peribles, és a dir, comencen...

  • Tècniques de cuina

Com coure les verdures per aprofitar-ne al màxim els nutrients? – Tècniques de cuina

Cuinar el menjar ajuda a pair-lo o a assimilar-lo millor,...

  • Tècniques de cuina

Xia hidratada – Tècnica de cuina

Els darrers anys la xia ha pres molta importància als...