De residus a recursos: com evitar el malbaratament alimentari?
Sabies que al món es malbaraten al voltant d’un terç dels aliments que es produeixen? En concret, a les llars espanyoles se’n van desaprofitar durant l’any 2023 un total de 1.183,42 milions de quilos o litres. Descobreix com afrontar el malbaratament alimentari i redueix el desaprofitament d’aliments a casa teva de manera efectiva.
El malbaratament alimentari és el conjunt de productes descartats de la cadena alimentària que encara són adequats per a les persones i que, a manca de possibles usos alternatius, acaben sent rebutjats com a residu. Aquest malbaratament es pot donar des de la producció primària fins al consum.
Per reduir i controlar aquest malbaratament a casa, cal que trobis l’equilibri entre els moments de consum a dins i fora de la llar, alhora que planifiques millor la compra l’emmagatzematge d’aliments.
També és important saber diferenciar la data de consum preferent i la data de caducitat, per garantir la seguretat alimentària i, alhora, reduir el malbaratament alimentari:
La data de consum preferent indica el moment fins al qual l’aliment conserva la qualitat prevista. Un cop passada aquesta data, l’aliment continua sent segur per al consum, però pot començar a perdre gust i textura.
La data de caducitat indica el moment fins al qual l’aliment es pot consumir de manera segura. Es troba en la carn, el peix i altres aliments frescos. No se n’ha de consumir cap un cop superada la data de caducitat.
Consells per reduir el malbaratament alimentari:
Planifica un menú setmanal
Utilitza una llista quan vagis a comprar
Emmagatzema els aliments correctament
Diferencia la data de caducitat i la de consum preferent
Calcula adequadament les quantitats
Col·loca els aliments vells davant dels nous
Congela quan sigui necessari
Aprofita les sobres per a altres receptes
Recepta d’aprofitament: Coquetes
Ingredients:
1 ou
1 plàtan molt madur
3 cullerades de farina d’ordi
Canyella
1 culleradeta de llevat nutricional
Elaboració:
Tritura els plàtans madurs en un bol. Després afegeix-hi la resta dels ingredients i barreja’ls bé.
Greixa una paella i aboca-hi la barreja fent rodonetes petites.
Quan comencin a sortir-ne bombolletes, gira les coquetes i deixa que es cuinin un parell de minuts més per l’altra banda.
Te les pots menjar soles o acompanyades amb crema de fuita seca, xocolata, iogurt o fruites.
Text: Anna Torelló, dietista-nutricionista / @thehappyavocadooo