Entrevistes

Damien Carbonnier: “el dejuni depura l’organisme i millora el rendiment intel·lectual”

Damien Carbonnier, fundador del mètode Mi Ayuno. Fa set anys va observar que el president de l’empresa on treballava “tornava radicalment canviat” després de fer un dejuni anual. Els anys han passat i ara Damien és director de Mi Ayuno, empresa pionera a Espanya a organitzar retirs de dejuni, sempre sota un estricte control mèdic i un constant acompanyament personalitzat. Segons ell, tot són avantatges i els explica al llibre Mi Ayuno (Plataforma). Damien Carbonnier - Entrevistes - Veritas

Damien Carbonnier

Hi ha molts mites sobre el dejuni, però la veritat és que és una pràctica ancestral.

I no només en els éssers humans: gairebé tots els animals dejunen. El cas més extrem són els pingüins mascle, que poden fer dejunis de fins a 150 dies mentre incuben l’ou. I sota el paraigua de la religió o temes espirituals, l’home n0ha estat fent des de fa milers d’anys: el Yom Kipur, el ramadà, la quaresma… El nostre cos funciona en dos modes: si menjo, faig la digestió; si no menjo, em netejo, que és el que passa durant la nit. Un no pot menjar i netejar-se al mateix temps com pretenen algunes dietes depuratives.

Quins beneficis té?

El dejuni és una reinicialització en profunditat del cos i de l’ànima. Ajuda a perdre pes i a reduir el greix visceral (el que envolta els òrgans i que es el pitjor de tots), combat l’est`res, allibera el cansament, depura l’organisme i la pell i millora el rendiment intel·lectual i l’energia. Gandhi, que solia practicar dejunis, deia que els ulls serveixen per veure el món exterior i el dejuni, el món interior.

Es pot seguir el mateix ritme de vida mentre es practica un dejuni?

No. Dejunar és com deixar el cos al taller i netejar-lo. Per això és recomanable no fer-ho sol la primera vegada. Es recomanen retirs d’entre 6 i 8 nits. Els afeccionats solen fer de 12 a 15 dies o fins i tot més, tot i que no aconsellem dejunis superiors als 15-21 dies.

És segur estar tant de temps sense menjar?

Els éssers humans fa milers d’anys que dejunem i l’evidència científica sobre la seva seguretat cada vegada és més gran. En els nostres dejunis sempre hi ha un assesorament individual i un acompanyament les 24 hores. Potser això explica que el 50% dels nostres dejunadors repeteixin. En set anys hem acompanyat més de 1.500 persones en aquest procés natural i sorprenent que és el dejuni,

Es pasa gana?

Els dos primers dies, quan el cos va perdent glucosa, es pot passar una mica de gana, tot i que no sempre, i apareix el cansament. En realitat, el dejuni comença el tercer dia. Després no només no passes gana, sinó que els nivells d’energia física i mental s’incrementen.

Què busquen les persones que confien en Mi Ayuno?

Tots els que repeteixen afirmen que tornen pero tornar a sentir l’energia que tenien quan van acabar el primer dejuni amb el nostre equip. Els que venen per primera vegada en general volen pedre pes, reduir l’estrès o simplement descansar o desconectar durant uns dies.

Qui ha d’evitar els dejunis?

Les dones embarassades, els més joves de 16 anys, les persones amb trastorns alimentaris, amb malalties oncològiques o altres trastorns… Cal deixar molt clar que no està demostrat que el dejuni curi res. Tanmateix, sembla que sí que hi ha evidències que demostren que pot ajudar en algunes malalties com a acompanyament del tractament convencional, però sempre sota assesorament mèdic.

Sabem que una restricció calòrica ens pot ajudar a envellir més lentament i es parla amb total normalitat dels beneficis dels dejunis intermitents

Són un primer pas cap al dejuni. Però per mi, fer un dejuni intermitent és molt més dur que dejunar! Sobre l’evidència científica, cada vegada hi ha més estudis i experts que avalen el dejuni, com el neurocientífic Marc Mattson de l’Institut Nacional de l’Envelliment a Maryland, Estat Units, o els treballs sobre autofàgia de les cèl·lules del premi Nobel Yoshinori Ohsumi. Adam Martín

Contingut relacionat

  • Entrevistes

Miquel Pros: “el dejuni és un element d’altíssim valor terapèutic, però no és per a tothom”

Miquel Pros és un referent de la medicina natural al...