Tècniques de cuina

Cúrcuma, un potent antiinflamatori amb múltiples beneficis

La inflamació és una resposta del sistema immunitari davant d’una lesió o d’invasors estranys, com bacteris o virus. El principi actiu de la cúrcuma és la curcumina, que destaca per les propietats antiinflamatòries, i pot arribar a ser un complement natural als antiinflamatoris no esteroidals i analgèsics.

La cúrcuma és una arrel d’un color ataronjat intens, semblant al gingebre. Conté substàncies hepatoprotectores, antioxidants i antiinflamatòries. A més a més, és una planta carminativa, que vol dir que redueix els gasos durant la digestió i que millora l’absorció dels greixos. Per tant, és un complement ideal en àpats abundosos.

La curcumina és el principal polifenol natural present al rizoma de la cúrcuma. Se li atribueixen diverses propietats beneficioses, com ara l’acció antioxidant, antimicrobiana, anticancerígena i antimutagènica; tot i això, els seus efectes més destacats provenen dels seus mecanismes antiinflamatoris.

La curcumina contribueix a millorar problemes de salut com la síndrome metabòlica, l’artritis, les lesions i malalties relacionades amb la inflamació. A més a més, sembla que és útil per als esportistes, perquè afavoreix una millor recuperació del dolor muscular causat per l’exercici.

Tota sola, la cúrcuma té una mala absorció en la digestió, però si la combinem amb aliments que contenen piperina, la biodisponibilitat augmenta, és a dir, la podem absorbir més bé i, per tant, l’efecte inflamatori és més gran. Per aquesta raó, si vols aprofitar al màxim els beneficis de la cúrcuma, barreja-la amb pebre, perquè és ric en piperina.

La cúrcuma també es fa servir molt a la indústria alimentària com a colorant. El seu color ataronjat és degut a l’alta quantitat de betacarotens. S’utilitza en pastisseria i brioixeria, gelats, iogurts i lactis, preparats de fruita, cereals i també com a colorant de mostasses, en preparats per a sopes, en alguns productes carnis i envinagrats.

Per beneficiar-te dels efectes de la cúrcuma, prepara una llet daurada, una beguda antiinflamatòria que et reforçarà el sistema immunitari.

  1. Aboca la beguda vegetal a un cassó i escalfa-la a foc mitjà.
  2. Afegeix-hi les espècies i el rajolí de mel i remena-ho bé.
  3. Passats uns minuts, quan la barreja sigui calenta, retira-la del foc i cola la beguda si has fet servir espècies en gra o l’arrel de la cúrcuma o de gingebre.

T’ha agrad’t aquest article? Troba més.

Puedes encontrar productos ecológicos en nuestros supermercados Veritas.

Contingut relacionat

  • Tècniques de cuina

Com descongelar correctament els aliments?-Tècnica de cuina

Congelar aliments és un mètode segur que n’allarga la vida...

  • Tècniques de cuina

Xia hidratada – Tècnica de cuina

Els darrers anys la xia ha pres molta importància als...

  • Tècniques de cuina

L’ametlla, la fruita seca ideal per a la teva beguda vegetal – Tècniques de cuina

Arran de l’augment de diagnòstics d’intolerància a la lactosa i...

  • Tècniques de cuina

La cocció perfecta dels cigrons – Tècniques de cuina

Aquestes lleguminoses són de les més utilitzades a la cuina...