Consells

Consells per a una alimentació sostenible

És hora d’avançar cap a una alimentació sostenible i saludable, que beneficiï tant les persones com el planeta. Així, no sols ens cuidem a nosaltres mateixos, també contribuïm a reduir la petjada mediambiental i a conservar els recursos naturals.

Consells per a una alimentació saludable

Cap a una alimentació sostenible

Es pot dir més alt, però no més clar: és urgent reprendre el vincle i comprometre’s amb la cura de la salut del planeta per poder gaudir d’un entorn net i saludable i deixar un llegat d’esperança a les generacions futures.

Per aconseguir-ho, cal optar per una dieta ecològica, saludable i sostenible, l’impacte ambiental de la qual sigui reduït i protegeixi i respecti la biodiversitat i els ecosistemes.

Amanida de favetes i pèsols a la sidra
Amanida de favetes i pèsols a la sidra

Per aconseguir una alimentació sostenible cada gest compta

Totes les decisions que prens diàriament, per petites que siguin, influeixen sobre el teu benestar personal i l’entorn en general. Comença conscienciant-te del que menges i consumeixes amb més freqüència, planificant els menús setmanals amb antelació i elaborant una llista de la compra completa i detallada, posant el focus en la sostenibilitat i la salut.

Compra a granel

Tingues sempre al rebost cereals integrals, llegums secs o cuits en conserva, algues deshidratades, muslis, flocs de civada, farines i altres productes de caducitat llarga. Si és possible, compra’ls a granel i pel que fa als frescos intenta fer una compra setmanal.

Tria producte de proximitat

Rebutja els processats i aposta majoritàriament per aliments reals de temporada i de proximitat. Ho aconseguiràs adaptant la dieta a cada estació i al clima del lloc on vius. Per exemple:

  • A la primavera, potencia el consum de fulles i hortalisses verdes: canonges, ruca, mongetes tendres, pèsols i faves.
  • A l’estiu, aprofita la frescor de la fruita del temps, com síndries, melons, albercocs o préssecs.
  • A la tardor és l’estació de les verdures dolces i reconfortants tipus carbasses, moniatos o cols.
  • A l’hivern és aconsellable incloure arrels (pastanagues, porros, xirivies i naps) a les teves receptes.

Aposta pel comerç just

Inclina’t per establiments de confiança que practiquin el comerç just, porta les teves pròpies bosses i evita els envasos d’un sol ús. L’important és no generar residus, per la qual cosa és recomanable triar envasos reciclables i/o compostables. I si pots, reutilitza’ls: els pots de vidre tenen moltíssims usos dins i fora de la cuina, ja sigui per emmagatzemar o conservar.

Cultiva les teves pròpies plantes aromàtiques

Compostar, germinar i cultivar plantes aromàtiques és més fàcil del que imagines. Igualment, és important utilitzar productes de neteja de la llar i d’higiene personal biodegradables.

Alf Mota, ecoxef i professor de cuina saludable.