Tècniques de cuina

Com pots fer servir el miso a la cuina?

El miso és un aliment molt utilitzat en la cuina japonesa a causa del seu suau sabor: lleugerament dolç, salat i umami.És una pasta fermentada que s’elabora barrejant soja o cereals amb un fong anomenat koji i sal. Aquesta barreja es deixa fermentar durant diversos mesos, fins i tot anys, fins a obtenir el miso. Podem classificar els tipus de miso segons l’ingredient principal amb què s’elabora, el color o el temps de fermentació:

Segons l’ingredient principal:

· Shiro miso: s’elabora amb soja i arròs.

· Mugi miso: s’elabora amb soja i ordi.

Segons el temps de fermentació i color:

· Shiro miso: de color blanc, de fermentació curta, aproximadament un any.

· Aka miso: té un color vermellós, es deixa fermentar més temps que el blanc.

· Hatcho miso: de color més fosc, gust fort i textura densa. Per obtenir-ne es deixa fermentar durant uns quants anys.

Un aliat de la salut intestinal

El miso és un producte fermentat que conté microorganismes vius. Aquests microorgnismes actuen com a probiòtics:ajuden a mantenir l’equilibri de la microbiota intestinal, prevenir el creixement de bacteris perjudicials, enfortir el sistema immunitari i tenir cura del sistema digestiu, ja que també aporta enzims que faciliten la digestió.

Per obtenir tots aquests beneficis, és important assegurar-se que el miso no estigui pasteuritzat, perquè l’escalfor destrueix els microorganismes actius.

A la cuina

El miso té un gust molt característic, per la qual cosa el pots afegir en sopes, sushi, salses o amaniments:

· Si l’afegeixes en sopes, evita que entri en contacte amb l’aigua bullent; en cas contrari, s’eliminarien els bacteris vius i tot el seu efecte probiòtic. Només cal apagar el foc després de la cocció i esperar uns minuts que la temperatura baixi.

· D’altra banda, si el que vols és fer-lo servir per amanir,barreja’l amb una cullerada de tahina, salsa de tamari, el suc de mitja llimona, un rajolí d’aigua i un de mel. N’obtindràs una vinagreta deliciosa i probiòtica per a amanides, verdures o fins i tot pollastre i peix.

Així que, si vols fer els teus plats més gustosos i cuidar l’organisme, el miso és una opció excel·lent.

El miso, un aliment de la cuina oriental

La paraula miso vol dir ‘font de sabor’ i durant molts segles va ser considerat un aliment curatiu a la Xina i el Japó.

Anna Torelló, Dietista-Nutricionista / @thehappyavocadooo

Contingut relacionat

  • Tècniques de cuina

Allarga la vida de les teves verdures preparant envinagrats – Tècniques de cuina

Els vegetals són aliments molt peribles, és a dir, comencen...

  • Tècniques de cuina

L’ametlla, la fruita seca ideal per a la teva beguda vegetal – Tècniques de cuina

Arran de l’augment de diagnòstics d’intolerància a la lactosa i...

  • Tècniques de cuina

Crispetes ecològiques, en paella – Tècniques de cuina

Les crispetes són un aperitiu popular i deliciós que ha...

  • Tècniques de cuina

Tres tipus de tall de la ceba – Tècniques de cuina

La ceba és un dels ingredients més indispensables a l’hora...