Tècniques de cuina

Com cuinar la soja texturitzada? – Tècniques de cuina

Cada cop són més les persones que decideixen reduir el consum de proteïna animal, i això fa que hagin de buscar alternatives vegetals a la carn, peix, ous o altres aliments proteics per assegurar-se d’arribar als requisits de proteïna diaris, com ara la soja texturitzada.

Si vols introduir la soja texturitzada a la teva dieta, comença per la soia texturada fina. La seva textura resulta més agradable i és més fàcil d’assaonar i combinar en els teus plats. Descobreix com incorporar-la a la teva alimentació amb els consells de la dietista-nutricionista Anna Torelló – @thehappyavocadooo.

La soja texturitzada és una font de proteïnes d’origen vegetal. Aproximadament la meitat de la seva composició nutricional correspon a aquest macronutrient, que es tradueix en uns 50 grams de proteïna per cada 100 grams de producte. Això la converteix una opció molt interessant per a persones veganes, vegetarianes o que vulguin reduir el consum de proteïna animal.

S’obté a partir de les faves de soja, que són sotmeses a un procés d’extrusió fins a aconseguir aquesta forma i textura. Primer se n’extreu l’oli i després es deshidrata. Aquesta farina de soja passa per un seguit de processos —alta temperatura, pressió, texturització i deshidratació— que donen com a resultat un producte que a primera vista s’assembla a unes migas, cotnes o bocins de pa sec.

En general, n’hi ha de mides diferents: de més gruixudes o de més fines. Tenen un gust força neutre, així que pots combinar-les amb altres aliments i condimentar-les.

La que trobem al supermercat està deshidratada, així que, per consumir-la, necessites rehidratar-la. La pots deixar 15 minuts en aigua, utilitzant el doble d’aigua que de soja, tot i que t’aconsellem que la hidratis amb les verdures o amb la salsa que preparis: així no només aconseguiràs rehidratar-la, sinó que anirà agafant-ne el gust i el resultat serà deliciós.

Ingredients:
  • 1 ceba
  • 400 ml de tomàquet triturat
  • 80-100 g de soja texturitzada fina seca
  • OOVE
  • Sal, una mica de sucre i pebre
Elaboració:
  1. Aboca un rajolí d’oli d’oliva verge extra en una paella i cou la ceba ben picadeta durant uns 10 minuts a foc baix-mitjà, remenant de tant en tant.
  2. Afegeix el tomàquet triturat a la paella i la soja texturitzada. Remena-ho bé perquè la soja quedi integrada. Agrega-hi sal, una culleradeta de sucre per reduir l’acidesa del tomàquet i pebre al gust.
  3. Cuina durant uns 10 o 15 minuts a foc mitjà.
  4. Si veus que la salsa queda molt espessa, hi pots afegir més tomàquet triturat o una mica de brou de verdures.