Tècniques de cuina

Com coure les verdures per aprofitar-ne al màxim els nutrients? – Tècniques de cuina

Cuinar el menjar ajuda a pair-lo o a assimilar-lo millor, com és el cas de la carn o d’aliments rics en midons, com ara la patata. La calor també ajuda a eliminar i desactivar alguns microorganismes nocius naturalment presents als aliments. Però què pots fer per aconseguir que, en aplicar-hi escalfor, els nutrients no minvin ni es perdin?

Cuina les verdures per aprofitar al màxim els seus nutrients
– Tècniques de cuina amb Anna Torelló

És important fer servir tècniques de cocció que ens ajudin a mantenir al màxim els nutrients dels aliments que cuinem i, fins i tot, aprendre a combinar-los per aprofitar al màxim els beneficis de cada aliment.

Si les bullim, tots els nutrients que siguin hidrosolubles, com la vitamina C i les vitamines del grup B, entre d’altres, passen a l’aigua de cocció i els perdem. Per reduir les pèrdues, afegeix les verdures quan l’aigua arrenqui el bull: així passaran menys temps en contacte amb l’aigua. Posa-hi la quantitat mínima d’aigua i aprofita-la per preparar altres receptes.

Tot i això, el millor és cuinar-les al vapor, al microones, escaldades, al forn o saltades. Si la temperatura de cocció és molt elevada i cal molt de temps, la pèrdua de nutrients serà més gran. En canvi, si les cuinem a menys temperatura i durant menys temps, la pèrdua serà més baixa.

En el cas de les fruites i les hortalisses, l’escalada, tant amb vapor com amb aigua calenta, i la cocció produeixen pèrdues de vitamina C a l’aigua de cocció. Però en el cas del licopè —que es troba, per exemple, al tomàquet—, en cuinar-lo la seva acció antioxidant augmenta gràcies a la temperatura.

Sabem que el bròcoli té molts beneficis gràcies a una substància anomenada sulforafà, però amb la temperatura de cocció se’n va perdent l’activitat. Un cop cuit, si el barregem amb mostassa, que conté mirosinasa, tornarem a activar tot el sulforafà perdut.

Els llegums, com per exemple les llenties, són rics en ferro no-hemo, però és poc disponible. Si els consumim barrejats amb aliments rics en vitamina C, com ara el pebrot vermell, farem que el ferro dels llegums sigui més disponible i el puguem absorbir millor.

Pots trobar mostassa i altres productes ecològics als nostres supermercats.

Text: Anna Torelló (@thehappyavocadooo)

T’ha agradat aquest article? Descobreix altres tècniques de cuina.

Contingut relacionat

  • Tècniques de cuina

Allarga la vida de les teves verdures preparant envinagrats – Tècniques de cuina

Els vegetals són aliments molt peribles, és a dir, comencen...

  • Tècniques de cuina

L’eritritol, un endolcidor sense calories – Tècniques de cuina

Cada cop som més conscients que consumir sucre de manera...

  • Tècniques de cuina

L’ametlla, la fruita seca ideal per a la teva beguda vegetal – Tècniques de cuina

Arran de l’augment de diagnòstics d’intolerància a la lactosa i...

  • Tècniques de cuina

Crispetes ecològiques, en paella – Tècniques de cuina

Les crispetes són un aperitiu popular i deliciós que ha...