Estem en una època en què combatre l’estrès és més present que mai i qui més, qui menys, n’ha patit algun episodi. Una alimentació sana, unida a un estil de vida saludable, pot disminuir el nivell d’estrès o simplement ajudar a gestionar-lo millor.
Es tracta d’un procés en què estan en joc una siatuació determinada i els recursos de cadascú per afrontar-la. L’organisme ha de defensar-se de la tensió que això provoca i la resposta sol ser una alteració dels sistemes nerviós i endocrí que afecta principalment el son, l’humor, l’energia, l’alerta mental i la irritabilitat.
Com combatre l’estrès
Exercici físic i bones postures
Practicar exercici físic no només activa el to muscular i millora la salut, sinó que, a més, és un mitjà per poder distreure’s, relaxar-se i desconnectar mentalment. De la mateixa manera, és aconsellable fer activitats per millorar l’educació postural i, al mateix temps, la respiració: ioga, meditació, massatges relaxants, tècniques de respiració…
Dieta saludable
És fonamental revisar la dieta i començar per limitar el consum de farines i els sucres refinats (ja que augmenten la síntesi d’adrenalina i causen una hipoglucèmia després d’haver fet el seu efecte), juntament amb els refrescos i les begudes ensucrades o amb alcohol. Així mateix, cal intentar que els sopars siguin lleugers (a base de purés o sopes), prendre infusions relaxants, beure molta aigua (contribueix a evitar la retenció de líquids i a disminuir la pressió arterial) i cuinar la part proteica dels àpats a la planxa, al forn o al vapor per facilitar les digestions.
Cereals integrals (blat o espelta, fajol, arròs integral, civada, quinoa, mill, etc): aporten hidrats de carboni complexos que proporcionen energia de manera prolongada i gradual.
Llegums (azukis, cigrons, llenties, etc): són rics en proteïnes, fibra, hidrats de carboni complexos, vitamines del grup B i minerals com el ferro, el potassi, el fòsfor, el magnesi o el calci.
Fruita i verdura de temporada: una gran font de fibra, vitamines i minerals.
Llavors (lli, sèsam, xia, pipes de carbassa, etc) i fruita seca (nous, ametlles, avellanes, etc): aporten majoritàriament grasses saludables, entre les quals destaca l’omega 3, proteïnes, minerals com el calci i el magnesi, vitamina E i altres antioxidants. Es recomanable prendre-les moltes o deixar-les prèviament una nit en remull per aprofitar millor els nutrients.
També és aconsellable prendre complements alimentaris i herbacis que complementin la dieta antiestrès.
Vitamines del grup B: tenen un efecte calmant i relaxant sobre el sistema nerviós.
Vitamina C: actua com a antioxidant i intervé en la producció de neurotransmissors com la dopamina, encarregada, entre altres coses, de regular l’estat d’ànim i la conducta.
Magnesi i calci: aquests minerals prevenen deficiències que poden provocar irritabilitat, tensió i insomni.
Zinc: activa el sistema immunitari i regula la concentració d’hormones, de manera que evita que la seva deficiència agregui els símptomes de l’estrès.
Rodiola: estimula l’activitat de la serotonina i redueix la depressió i l’ansietat.
Coenzim Q10: proporciona energia de manera gradual durant el dia sense alterar els nervis.