Hi ha receptes que any rere any apareixen a totes les cases en moments puntuals i que formen part de les nostres tradicions, com la coca de Sant Joan. Podem comprar-la feta o podem fer-la a casa, així ens assegurem que els ingredients són ecològics i de qualitat, a més de gaudir del temps a la cuina.
Barreja els ingredients del preferment, tapa la mescla i deixa-la reposar 1 hora a temperatura ambient.
Afegeix-hi la resta d’ingredients de la coca al preferment menys la mantega. Pasta la massa fins que sigui homogènia i afegeix-hi la mantega freda i tallada a daus petits. Torna-la a pastar fins que sigui elàstica. Tapa la massa i deixa-la reposar.
Mentrestant, prepara la crema pastissera. Barreja el sucre i els rovells en un bol. Afegeix el midó i torna–ho a barrejar fins que s’integri bé.
En un cassó, fes bullir la llet amb la pell de llimona i la branca de canyella. Retira la llimona i la canyella i aboca-hi la mescla de rovells amb el sucre. Remena enèrgicament fins que faci la primera bombolla. Cola la crema i deixa-la refredar en una safata.
Recupera la massa anterior. Unta-la amb oli i posa-la sobre la safata de forn amb paper sulfuritzat. Estira-la amb els dits fins que faci 1 cm de gruix. Deixa-la reposar, tapada, durant 45 min o fins que dobli el volum.
Un cop hagi fermentat, pinta la coca amb ou batut, fes franges de crema pastissera i aboca-hi uns pinyons i sucre humit.
Cou-la a 200° durant 20 minuts i deixa-la refredar quan la treguis del forn.
I així tindràs una deliciosa coca de Sant Joan per a gaudir!