Vegà
‘Clafoutis’ vegà de cireres
Ara que comença la temporada de cireres, pot ser un bon moment per tastar noves maneres de gaudir-les. Tot i que a grapats són boníssimes, també es poden incorporar a receptes senzilles com aquest clafoutis vegà, una versió vegetal i més lleugera del clàssic francès.

Es prepara cobrint les cireres amb una massa líquida semblant a la de les creps. En aquest cas, en traiem el pinyol i les tallem per la meitat, perquè les postres siguin més còmodes de menjar.
És una recepta versàtil per aprofitar la fruita fresca, adaptable a cada temporada: amb maduixes, amb poma i canyella o amb albercocs i vainilla també queda deliciosa. Quina t’estimes més?
Ingredients
- 1 rajolí d’OOVE
- 30 g de llavors de lli triturades
- 180 g d’aigua
- 500 g de cireres
- 125 g de farina de blat
- 1 pessic de cúrcuma en pols
- ½ culleradeta de canyella en pols
- 30 g de sucre integral de canya + 1 culleradeta extra
- 1 pessic de sal
- 250 g de beguda de soja
Elaboració
- Unta la safata d’enfornar amb l’oli, ben repartit, i reserva-la.
- Prepara el no-ou en un bol petit barrejant les llavors de lli amb l’aigua; deixa que reposi la mescla durant uns 10 minuts, remenant-la de tant en tant. Al cap de poca estona veuràs que és una passada la textura que obtens; reserva-la.
- Tot seguit, treu el pinyol de les cireres i talla-les per la meitat; col·loca-les a la safata ben repartides.
- Escalfa el forn a 180 °C amb calor per dalt i per baix.
- En un bol tamisa la farina, afegeix-hi la cúrcuma, el sucre i la sal, remena-ho i fes un forat al centre.
- Incorpora el no-ou i la beguda de soja, i amb una vareta integra-ho tot fins que no hi queden grumolls.
- Bat la barreja durant un parell de minuts per aportar-hi una mica d’aire.
- Aboca la massa líquida damunt de les cireres; han de quedar ben cobertes.
- Enllesteix amb el pessic de sucre per sobre i col·loca el motlle al centre del forn, damunt de la reixeta.
- Enforna-ho durant uns 40 minuts al centre del forn, fins que la massa estigui quallada i dauradeta per fora.
- Deixa que s’entebeeixi lleugerament i serveix-lo mentre encara sigui calent.

Míriam Fabà. Professora de cuina vegana i creadora de Veganeando