Consells

Cereals i llavors sense gluten

Els cereals i les llavors sense gluten són els millors aliments per a l’hivern. Amb l’arribada del fred és habitual que vinguin de gust aliments més calòrics, bàsicament carbohidrats, que aporten l’energia necessària per mantenir la temperatura corporal estable. En el cas dels celíacs les apetències són les mateixes, i encara que no puguin prendre blat, tenen un ampli ventall de cereals i llavors sense gluten. Amb l’objectiu de tenir més energia i vitalitat, hem d’allunyar-nos dels aliments processats, artificials i “sense vida”. En el cas de les persones que segueixen una dieta per celiaquia, passa el mateix. Encara que trobin aliments artificials en versió sense gluten que no els perjudiquin l’aparell digestiu, a la llarga deixaran residus indesitjables a l’organisme que poden comportar altres problemes com la hiperpermeabilitat intestinal i la debilitació del sistema immunitari. Llavors, quins aliments poden proporcionar-nos energia en forma d’hidrats de carboni d’assimilació lenta i de bona qualitat sense que continguin gluten? La llista de cereals, llavors i fècules és llarga: blat de moro, arròs, quinoa, soja, patata, moniato i tots els llegums i les seves farines. No obstant això, avui ens centrarem en tres opcions que ens aniran de primera per preparar un plat principal deliciós i molt energètic.

Cereals i llavors sense gluten

  • Mill: aquest cereal en forma de grans petits i de color groguenc és altament nutritiu. Té un contingut mineral molt elevat, especialment en ferro. Una vegada cuit tendeix a endurir-se, cosa que el fa ideal per a pastissos, flams o croquetes. A més, quan es consumeix en gra, es cuina en tan sols 20 minuts, de manera ràpida i senzilla. És perfecte per combinar amb verdures, hortalisses, arrels, carn magra i peix. Et proposem aquesta recepta d’albergínies farcides de mill.
  • Amarant: malgrat la seva mida minúscula aquestes llavors van ser considerades sagrades pels inques i els asteques fa més de 3.000 anys, i van ser la base de la seva alimentació. L’amarant té proteïnes de molt bona qualitat i fàcils d’assimilar, és especialment ric en l’aminoàcid lisina, que normalment no es troba en cereals com el blat o el blat de moro. És molt versàtil a la cuina, es complementa amb altres cereals sense gluten (arròs, blat de moro, mill) com a base per preparar un puré de verdures. Pots prendre’l cuit o inflat per afegir al musli o fer-ne galetes i barretes amb melasses i fruita seca.
  • Fajol: aquest pseudocereal, molt utilitzat a l’Europa oriental, és el campió per combatre el fred. Té un bon equilibri entre carbohidrats i proteïnes completes i es pot utilitzar el gra sencer, mòlt o en farina. Si vols aprendre a cuinar-lo, l’ecoxef Mireia Anglada te n’ensenya en aquest vídeo. Gaudeix d’aquesta recepta de croquetes de fajol amb formatge de cabra.

Contingut relacionat

  • Consells

Farines sense gluten

Farines sense gluten, específiques per a les persones que pateixen...

  • Consells

Pizza de peres i nous sense gluten

Pizza de peres i nous sense gluten, un plaer per a...