Tècniques de cuina

Carxofa – Tècniques de cuina

La carxofa és un dels vegetals típics de la primavera pels seus beneficis depuratius del fetge. Segons la medicina tradicional xinesa, la carxofa té un gust amarg, considerat per refredar el cos. Per això es recomana a persones amb sobrepès i excés de calor. A més, ens ajuda a baixar el sucre en sang i el colesterol.

La xef Mireia Anglada et mostra la tècnica de cuina per netejar-la, cuinar-la en blanc, confitar-la i aprofitar-ne les fulles. Sempre tenint en compte la premissa de mantenir-ne intactes les propietats nutricionals.

Carxofa – Tècniques de cuina

Neteja

  1. Trenca la part del tronc amb les mans.
  2. Treu les fulles del final fins a trobar la part més blanca.
  3. Talla la pell del tronc per igualar-la amb la capa blanca anterior.
  4. Continua desfullant la carxofa fins que no hi hagi resistència.
  5. Talla’n una mica més de la meitat.
  6. Retira els pelets centrals.

Mentre les vas netejant, per evitar que s’oxidin, submergeix-les en un bol amb aigua i julivert, ja que té un enzim que evita l’oxidació del producte. També hi pots afegir un raig de llimona, però aportarà un gust més àcid.

Cocció en blanc

  1. Aboca aigua en un bol i afegeix-hi farina. Remena-ho perquè es dilueixi.
  2. Afegeix-hi el suc de mitja llimona.
  3. Afegeix aquesta barreja a l’aigua on bulliràs les carxofes.
  4. Escalfa-ho durant 25 o 30 minuts.
  5. Espera que es refredin en el mateix líquid.

Amb la cocció en blanc el que aconseguim és evitar que les carxofes s’enfosqueixin.

Confitat

En comptes de bullir la carxofa en aigua, ho farem en oli. Per comprovar la temperatura a la qual està l’oli podem utilitzar un termòmetre o un all.

  1. Escalfa l’oli en una olla i afegeix-hi l’all picat.
  2. Quan comenci a fer bombolles sabràs que la temperatura és de 40 °C i quan el bombolleig sigui intens t’indicarà que la temperatura és de 80 °C.
  3. Submergeix les carxofes en l’oli i abaixa la temperatura.
  4. Bull-les durant 15 minuts i quan estiguin tendres deixa-les refredar.

Com que aquest oli no ha estat sobreescalfat, es pot utilitzar per cuinar (per a una carn o un peix a la planxa, per a una vinagreta). A més, contindrà les fantàstiques propietats de la carxofa.

Aprofitament de les fulles

Prepara un brou depuratiu i desintoxicant que podràs prendre a qualsevol hora del dia.

La carxofa és una fulla amarga, però quan la bullim alliberem la inulina i el que aconseguim és que es converteixi en un aliment de gust dolç.

Descobreix la nostra col·lecció de tècniques de cuina.

Contingut relacionat

  • Tècniques de cuina

Bròcoli – Tècniques de cuina

El bròcoli és un superaliment amb propietats antioxidants, ric en...

  • Tècniques de cuina

Tofu – Tècniques de cuina

El tofu és una proteïna vegetal molt versàtil a la...

  • Tècniques de cuina

Miso blanc – Tècniques de cuina

El miso blanc és un condiment alcalinitzant imprescindible per a...

  • Tècniques de cuina

Llevat nutricional – Tècniques de cuina

El llevat nutricional caracteritza perquè té gust de formatge i...