Carla Zaplana és una dietista-nutricionista especialista en alimentació plant-based. És a dir, és una gran defensora de l’alimentació basada en productes vegetals i el més neta possible, amb la mínima quantitat d’additius i altres substàncies que, segons ella, generen toxicitat al cos. Acaba de presentar el llibre “Menja Net. Alimentació per al cos, la ment i les emocions” (Cossetània).
Carla Zaplana
D’on ve tot el teu interès per l’alimentació neta?
Els meus avis tenen una casa a Mollet de Peralada i hi passava molts caps de setmana i molts estius i tenia molt contacte amb els aliments reals: recordo pujar als arbres, arrencar la fruita i menjarme-la allà mateix. Després vaig estudiar la carrera de Dietètica i Nutrició, però el que més em va portar al menjar net va ser marxar als Estats Units i veure com s’alimentava la gent allà (els lineals dels supermercats estan plens d’aliments processats) o les cues de cotxes davant d’hamburgueseries a les set del matí.
Crec que una alimentació el més neta possible pot ajudar a curar tota aquesta epidèmia de sobrepès, obesitat, cardiopaties o diabetis que estem patint.
Després dels batuts verds i els superaliments, ara expliques la teva filosofia alimentària
Es tracta de buscar els orígens dels aliments i menjar el més natural possible, sense processats, perquè puguis tenir millors digestions i sentir-te amb més energia i vitalitat. Però és una alimentació 100% basada en vegetals: cadascú ha de trobar la seva millor manera. Que jo sí que practiqui aquesta alimentació no vol dir que a tothom li escaigui.
El més important és menjar net: treure els processats, els sucres i les farines refinades i tots els aliments que poden ser causa d’al·lèrgies o hipersensibilitat.
Per tu quin paper té la proteïna animal?
No és una font essencial, és optativa. Amb una alimentació rica en llegums, llavors, fruita seca o certs cereals també podem obtenir la proteïna diària necessària.
Quines consideracions han de tenir en compte els vegetarians estrictes?
Amb qualsevol tipus d’alimentació el primer que hem de fer és conèixer-nos i saber què necessita el cos. En tot tipus d’alimentació és bo tenir una bona educació nutricional i saber com estructurar-te els àpats per cobrir totes les necessitats.
Crec que l’educació nutricional hauria de ser una de les assignatures obligatòries a totes les escoles.
Els vegetarians han de tenir molr en compte la vitamina B12 i han de prendre suplements o menjar aliments fortificats.
Per menajr bé cal un nutricionista?
Avui en dia hi ha tanta confusió que sí que es bo poder resoldre dubtes i tenir un bon assesorament. Dit això, si un menja el més natural possible i amb varietat de nutrients pot estar saludable; no tothom ha de passar pel metge per estar sa.
Ara bé, sí que hi has d’anar si no et trobes bé o si veus que hi ha alguna cosa que falla: abans d’automedicar-te consulta un professional que et pugui orientar.
Hem passat de considerar els aliments com a simple gasolina a considerar que ho poden curar tot. Com ho veus?
Estic al punt mig. El menjar no només és gasolina; no són el mateix 1.000 kcal de xocolata que 1.000 kcal de verdures, fruita, llegums o cereals, perquè aquests t’aportaran molts més nutrients.
El menjar aporta molts altres beneficis i crec molt en Hipòcrates quan deia allò que l’aliment sigui la teva medicina.
Portar un alimentació i un estil de vida saludables t’ajudarà a prevenir certes condicions de salut.
Què penses de l’alimentació ecològica?
Per mi és una garantia que no s’han utilitzat productes químics. Tot el que posem al cos té un efecte i com menys químics, millor, perquè acaben creant toxicitat al nostre cos. Tant com sigui possible,
recomano productes ecològics.
Adam Martín
Gaudeix amb les nostres entrevistes.