Consells

Alimentació complementària i el BLW mixt: com començar de manera saludable i ecològica

L’alimentació complementària és el procés mitjançant el qual el nadó comença a incorporar aliments sòlids a la dieta, a més de la llet materna o de fórmula. És un moment clau en el desenvolupament del teu petit, i una de les formes més populars i naturals d’introduir aquests aliments és a través del BLW (de l’anglès baby-led weaning), un mètode en què el bebè explora i s’alimenta al seu propi ritme.

Alimentació complementària i el BLW mixt: com començar de manera saludable i ecològica- Consells-Veritas

Proporcionar-li aliments frescos, saludables i ecològics ajuda a assegurar que el teu menut rep els nutrients que necessita per créixer fort i saludable. Tot seguit, t’oferim uns quants consells i recomanacions perquè puguis gaudir d’aquest bonic procés de descobriment al costat del teu nadó.

L’alimentació complementària s’introdueix pels volts dels 6 mesos, quan el nadó ja pot començar a menjar aliments sòlids. El BLW, per la seva banda, permet que experimenti amb el menjar per si mateix, triant i emportant-se els aliments a la boca. El BLW mixt combina aquest enfocament amb la introducció de purés o farinetes, i et dona la flexibilitat d’oferir textures diferents segons el que el teu petit estigui a punt per menjar.

1. Fruites: les fruites són ideals per al BLW, ja que són fàcils de manipular i plenes de vitamines i minerals. Plàtans, peres i pomes cuites són perfectes, perquè són fruites suaus, dolces i de bon mastegar. També els pots oferir nabius o maduixes, tallats a bocins que puguin agafar amb les mans.

2. Verdures: les verdures cuites al vapor, com pastanagues, carbassó o bròcoli, són excel·lents perquè el teu nadó explori. Són riques en fibra, vitamines i minerals, que l’ajuden a créixer i desenvolupar-se.

3. Proteïnes: per a les proteïnes, li pots proporcionar trossos de pollastre, peix o tofu. A més de ser rics en nutrients, són fàcils d’engrapar i de mastegar.

4. Greixos saludables: els greixos saludables són essencials per al desenvolupament cerebral i per a la producció d’energia. Li pots donar alvocat, ric en àcids grassos saludables. També hi pots incloure cremes de fruita seca (si no hi ha risc d’al·lèrgies), com ara crema d’ametlles o de cacauet, que proporcionen greixos saludables i proteïna addicional.

Comença a poc a poc, oferint varietat d’aliments saludables i observant com respon el nadó a les diferents textures. No et descuidis d’oferir-li sempre aigua, especialment si el bebè ja menja aliments sòlids. I, és clar, recorda mantenir sempre la seguretat, supervisant-lo mentre menja.

Text: Laura Jorge, dietista i nutricionista col·legiada. Fundadora i directora del Centre de Nutrició Laura Jorge (@ljnutricion)

T’ha agradat aquest article? Troba més.

Contingut relacionat

  • Consells

És necessària la llet a la dieta infantil?

La llet ha estat, durant dècades, un aliment clau en...

  • Consells

10 aliments clau en la dieta infantil

10 aliments clau en la dieta infantil que pertanyen als...

  • Consells

Per què cal reduir el sucre en la dieta infantil i com aconseguir-ho?

El sucre és a tot arreu: salses, galetes, sucs... Un...

  • Consells

5 berenars saludables i ecològics per als teus menuts

L’alimentació infantil és fonamental per al creixement i desenvolupament dels...