Consells

Alimentació antiinflamatòria, una aliada en les malalties autoimmunes

Les malalties autoimmunes tenen lloc quan el sistema immunitari ataca per error els propis teixits del cos. Patologies com l’artritis reumatoide, l’esclerosi múltiple, la tiroïditis de Hashimoto i la psoriasi tenen en comú un factor: la inflamació crònica. Però sabies que l’alimentació pot tenir un paper fonamental en el control d’aquesta inflamació?

El paper de la inflamació en les malalties autoimmunes

Quan el sistema immunitari es manté en un estat d’alerta constant, pot desencadenar inflamació crònica a diferents parts del cos. Aquesta resposta contribueix al desenvolupament i progressió de les malalties autoimmunes, n’augmenta els símptomes i afecta la qualitat de vida dels qui les pateixen.

Aliments que afavoreixen la inflamació

Hi ha certs aliments que poden agreujar la inflamació i, per tant, empitjorar els símptomes de les malalties autoimmunes. Entre els principals, hi trobem:

  • Sucres i farines refinades: afavoreixen la resistència a la insulina i promouen la inflamació sistèmica.
  • Olis vegetals refinats: com el de gira-sol i el de palma, rics en omega-6, poden desequilibrar la resposta inflamatòria.
  • Ultraprocessats: contenen additius i conservants que alteren la microbiota intestinal, la qual cosa afecta la resposta immunitària.

Aliments antiinflamatoris per enfortir el sistema immunitari

Una alimentació antiinflamatòria pot ajudar a reduir els símptomes d’aquestes malalties i millorar la qualitat de vida. Els aliments més recomanats inclouen:

  • Peix blau: ric en omega-3, ajuda a modular la resposta inflamatòria.
  • Verdures de fulla verda: bròquil, espinacs i bledes, que aporten antioxidants essencials.
  • Fruites riques en polifenols: nabius, maduixes i magranes, ajuden a combatre l’estrès oxidatiu.
  • Espècies com cúrcuma i gingebre: són potents antiinflamatoris naturals que afavoreixen la funció immunitària.
  • Fruites com el kiwi, les maduixes i la taronja: contenen vitamina C, queés un nutrient essencial amb múltiples beneficis per a la salut, com ara reforçar el sistema immunitari.
  • Mariscs com els musclos, les cloïsses i les ostres: contenen zinc, que és un mineral essencial per al sistema immunitari.

La importància de la microbiota en la resposta autoimmune

Els budells acullen gran part del sistema immunitari, per la qual cosa mantenir una microbiota equilibrada és clau. Prendre aliments fermentats com el quefir, la xucrut i el iogurt pot millorar la diversitat bacteriana i reduir la inflamació.

Adoptar una alimentació antiinflamatòria no només pot alleujar els símptomes de les malalties autoimmunes, sinó també prevenir-ne la progressió. Fer canvis a la dieta és una eina poderosa per millorar la qualitat de vida i promoure un sistema immunitari més equilibrat.

Sandra Moñino, dietista-nutricionista especialitzada en inflamació / @nutricionat_

Contingut relacionat

  • Consells

Xocolata sí, però per què ecològica?

Tot i que és important consumir-ne amb moderació, la xocolata...

  • Consells

Dieta i salut òssia: prevenció d’osteoporosi des de la cuina

La salut òssia no depèn només del calci ni de...

  • Consells

Com equilibrar les hormones de manera natural?

L’equilibri hormonal és clau pel nostre benestar físic i emocional....

  • Consells

Aquesta tardor cuida les defenses de manera natural

Amb l’arribada de la tardor, baixen les temperatures, minven les...