Companys de viatge

Flor de Doñana: fruits vermells ecològics d’una terra única

Bons, dolços i saborosos: així són els fruits vermells de Flor de Doñana. L’empresa, fundada per Juan María Rodríguez Borrero, ha fet de l’agricultura ecològica la seva bandera per oferir productes de qualitat sense fer malbé el medi ambient. Podràs trobar les seves maduixes, nabius, gerds i mores ecològics a les nostres botigues amb prou feines un dia després d’haver-los collit del camp.

Flor de Doñana: fruits vermells ecològics d’una terra única- companys de viatge- Veritas

Fa més de 20 anys, Juan María Rodríguez Borrero va decidir crear Flor de Doñana Biorganic amb la intenció de conrear fruits vermells de manera ecològica. L’empresa és a prop del Parc Nacional de Doñana, un espai natural protegit considerat la reserva ecològica més gran d’Europa. De bon començament han treballat incansablement per conservar el seu entorn.

“El nostre propòsit és ser tan poc intrusius com sigui possible en l’ús dels recursos naturals per dur a terme una correcta producció dels fruits vermells”

explica Rodríguez Borrero.

Al llarg dels anys, l’empresa ha obtingut diversos reconeixements, com ara la certificació B Corp, que avala el seu compromís no només amb el medi ambient, sinó també amb la societat. En aquest sentit, i amb un equip laboral compost majoritàriament per dones, el projecte també promou la igualtat de gènere i la conciliació laboral i familiar. El seu enfocament per crear relacions laborals justes i equilibrades ha estat un pilar fonamental de la seva filosofia empresarial.

A Flor de Doñana consideren la natura la seva millor aliada. En aquest sentit, l’entorn agroclimàtic del Parc Nacional és ideal per als fruits vermells, ja que proporciona l’equilibri ideal entre terra, aigua, temperatura diürna i nocturna, hores de sol… Tot plegat amb el suport de pràctiques de conreu ecològiques que respecten de manera absoluta l’entorn i els temps i usos de la natura.

“Als nostres camps no hi falten els animals: tenim ruquets, que s’alimenten de males herbes i que amb els seus fems donen lloc a una fertilització més sostenible; marietes, les millors controladores de plagues; ruscs d’abelles per a la pol·linització… Així aconseguim una convivència entre les plagues del camp, els depredadors i la fauna auxiliar”, explica Rodríguez Borrero.

explica Rodríguez Borrero.

Més enllà del seu enfocament cap a una agricultura ecològica, la clau de l’èxit de Flor de Doñana rau en la integració de tecnologies innovadores. Des d’aquesta perspectiva, l’empresa fa servir sistemes avançats de reg i control d’humitat per garantir que els conreus reben només l’aigua necessària per al seu desenvolupament. Aquest enfocament minimitza el malbaratament de recursos i assegura que la producció es fa de manera eficient i sostenible.

“El sistema de reg que fem servir és el sistema de degoteig amb una tecnologia molt característica que implanta unes sondes d’humitat per controlar cada gota d’aigua. D’aquesta manera, cada planta rep l’aigua precisa a través de petites gotes, la qual cosa assegura un ús eficient d’aquest recurs hídric i en minimitza el malbaratament”, explica.

Gràcies a aquest sistema, Flor de Doñana ha aconseguit estalviar fins a un 30% de l’aigua utilitzada per contribuir així a la conservació del sòl i evitar l’esgotament d’aquest recurs tan valuós.

Pel que fa a la resta de polítiques ambientals, l’empresa mesura la petjada de carboni i està en camí de ser una companyia neutra de carboni. D’altra banda, l’energia que utilitzen procedeix de plaques solars, i com a alternativa al plàstic opten per envasos biodegradables i compostables procedents de boscos sostenibles certificats.

El procés de recol·lecció i distribució és un altre dels aspectes que diferencia Flor de Doñana.

“Per assegurar que són dolços i gustosos, els fruits vermells han de madurar a la planta i no s’han de recol·lectar mai abans d’hora, per això anem al camp cada dia a collir els millors fruits i, després d’envasar-los, els enviem a Veritas en menys de 24 hores”, comenta Rodríguez Borrero.

Aquest compromís amb la frescor garanteix que les maduixes, mores, nabius i gerds arribin als nostres supermercats conservant tot el seu gust i propietats organolèptiques.

D’altra banda, Flor de Doñana s’assegura que cada pas del procés, des de la collita fins a la tramesa, tingui l’aval de certificacions ecològiques que garanteixen la qualitat i l’autenticitat del producte. Gràcies a la seva dedicació, pots gaudir d’uns fruits vermells frescos, naturals i plens de sabor.

Els fruits vermells contenen antioxidants, com ara antocianines, flavonoides, vitamina C i vitamina E, que ajuden a reduir el risc de malalties cardiovasculars i neurodegeneratives, enforteixen el sistema immunitari i promouen una pell sana. A més a més, són rics en minerals i fitonutrients, que els converteix en una opció saludable i nutritiva.

T’ha agradat aquest article? Troba més.

Contingut relacionat

  • Companys de viatge

Vegaverde, pioners en el conreu de taronges fresques i ecològiques

Especialitzats en el conreu de cítrics ecològics, les finques de...

  • Companys de viatge

Família Torres: “Com més cura tenim de la terra, més bon vi aconseguim” – Companys de viatge

Aquest ha estat el lema de Família Torres durant generacions....

  • Companys de viatge

Dàtils medjoul ecològics d’Elx – Companys de viatge

De forma ovalada, color marró vermellós i carn molt tendra,...

  • Companys de viatge

Juntos Farm, un espai d’alimentació regenerativa al cor d’Eivissa – Companys de viatge

A Eivissa trobem un destí emblemàtic que dona suport a...