Tenir cura de la microbiota et pot ajudar a prevenir el càncer
Ara està súper de moda parlar de microbiota intestinal, aquella comunitat de microorganismes que habiten el nostre intestí. I per què és tan interessant parlar de microbiota? Doncs perquè du a terme un paper essencial en la salut humana.
Els aliments rics en fibra i els fermentats, com el iogurt, poden ajudar a cuidar la teva microbiota intestinal.
Més enllà de contribuir a la digestió, influeix en el sistema immunitari i els processos inflamatoris. Una dieta pobra en fibra i rica en ultraprocessats, l’estrès, el sedentarisme i certs fàrmacs poden causar disbiosi, és a dir, alterar l’equilibri de la microbiota, la qual cosa augmenta el risc de malalties, incloent-hi el càncer.
La relació entre la microbiota i el càncer
Diversos estudis científics han demostrat que una microbiota intestinal desequilibrada s’associa amb càncers com el colorectal, l’hepàtic i el mamari. En canvi, una microbiota saludable protegeix la barrera intestinal i evita l’entrada de toxines. Per contra, la disbiosi pot causar inflamació crònica, que afavoreix la proliferació cel·lular i la producció de metabòlits, com ara àcids biliars secundaris, lligats al càncer colorectal.
Com tenir cura de la microbiota intestinal: recomanacions pràctiques
Augmenta el consum de fibra: la fibra, present en fruites, verdures, llegums i grans integrals, és l’aliment favorit dels bacteris que generen metabòlits beneficiosos per a la microbiota. Aquests bacteris fermenten la fibra i produeixen àcids grassos de cadena curta que protegeixen la salut intestinal.
Incorpora aliments fermentats: productes com el iogurt, el quefir, la xucrut i el kimtxi contenen probiòtics, bacteris vius que contribueixen a l’equilibri de la microbiota.
Redueix el consum de sucres refinats i ultraprocessats: els aliments ultraprocessats i amb alt contingut de sucre promouen el creixement de bacteris patògens, que afavoreixen la disbiosi.
No t’automediquis amb antibiòtics: els antibiòtics eliminen tant els bacteris patògens com els beneficiosos i, per tant, el seu ús indiscriminat pot alterar la microbiota. En cas que en necessitis, protegeix la teva microbiota amb algun probiòtic específic.
Hidrata’t: l’aigua és essencial per mantenir una funció intestinal adequada i afavorir el desenvolupament de bacteris beneficiosos.
Introdueix varietat als menús: la diversitat de nutrients a la dieta promou una microbiota més diversa i resilient, que redueix el risc de disbiosi. Una dieta rutinària i pobra en color i varietat és una dieta poc beneficiosa per a la microbiota.
Controla l’estrès: l’estrès crònic afecta la microbiota intestinal perquè altera la comunicació entre els budells i el cervell. Descansa 7 o 8 hores al dia, concentra’t en una sola activitat, fes esport regularment i socialitza’t.
La microbiota intestinal és una peça clau per a la prevenció del càncer. Mantenir una dieta equilibrada, rica en fibra i aliments fermentats, així com evitar l’excés d’ultraprocessats i l’ús indiscriminat d’antibiòtics, són estratègies eficaces per tenir cura d’aquesta comunitat de microorganismes.
Amb petits canvis a la dieta i l’estil de vida es pot promoure un equilibri microbià que actuï com una barrera protectora contra el càncer. Tingues cura de la teva microbiota i cuidaràs la teva salut integral.