Per què cal reduir el sucre en la dieta infantil i com aconseguir-ho?
El sucre és a tot arreu: salses, galetes, sucs… Un consum excessiu, especialment en els infants, afecta la salut. En aquest article t’expliquem les raons per les quals és important reduir la ingesta de sucre en els més petits i algunes estratègies pràctiques per aconseguir-ho.
Reduir el consum de sucre en l’alimentació infantil no només beneficia la salut dels infants a curt termini, sinó que també els ajuda a desenvolupar hàbits saludables per a tota la vida. Amb petits canvis i un enfocament gradual, és possible millorar la qualitat de la seva dieta. La canalla no només estarà més sana, sinó que també tindrà més energia i aprendrà a gaudir d’una varietat de gustos i aliments.
Tres raons clau: menys sucre, més salut
Protecció dental El sucre alimenta bacteris que malmeten l’esmalt i causen càries. Reduir-ne el consum protegeix les dents i prevé problemes a llarg termini.
Pes i salut metabòlica L’excés de sucre es converteix en greix, que augmenta el risc d’obesitat, diabetis tipus 2 i malalties cardiovasculars.
Millor dieta general La reducció del sucre fomenta el gust per aliments nutritius i millora la qualitat de l’alimentació amb més vitamines i minerals.
On s’amaga?
És important reconèixer que no només els dolços i les llaminadures contenen sucre. Altres aliments comuns que consumeix la canalla poden tenir alts nivells de sucre. Entre aquests es troben:
Sucs i refrescos: tot i que alguns es promocionen com a saludables, contenen altes quantitats de sucre.
Iogurts de sabors: gairebé tots els iogurts dirigits a infants inclouen sucres afegits.
Cereals per esmorzar: els cereals de colors o els que porten personatges infantils acostumen a tenir molt de sucre afegit.
Quina quantitat de sucre és massa sucre?
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que els infants no consumeixin més d’un 10% de les calories diàries en forma de sucres simples, i preferiblement reduir-los al 5%. Els sucres simples els consumim de manera natural i saludable cada vegada que mengem fruita i lactis, per la qual cosa no cal afegir sucre en cap quantitat. Si se’n consumeix, que sigui de manera moderada i ocasional.
5 consells pràctics: el primer pas cap a un canvi d’hàbits
1. Opta per aliments naturals Substitueix sucs per fruites senceres: la seva fibra regula el sucre en sang i aporta sacietat.
2. Llegeix les etiquetes dels productes Els ingredients com xarop, fructosa, mel, glucosa o melassatambé són formes de sucre. En revisar la llista d’ingredients i les etiquetes, podràs identificar i evitar productes amb excés de sucre.
3. Redueix gradualment el sucre en receptes casolanes Si prepares receptes a casa, mira de reduir de mica en mica el sucre. La canalla té un paladar adaptable i es pot acostumar a gustos no tan dolços.
4. Reemplaça les begudes ensucrades per aigua o llet L’aigua i la llet són opcions molt més saludables que els refrescos o sucs. Si al teu fill li costa d’acceptar aquesta transició, prova de barrejar aigua amb una mica de suc al començament i redueix gradualment la quantitat de suc.
5. Involucra la canalla a la cuina Quan els infants participen en la preparació d’aliments, són més propensos a tastar menjars saludables. Anima’ls a preparar receptes de postres casolanessense sucre, com batuts de fruita fresca o iogurt natural amb fruites.