Consells

Com alleujar les digestions feixugues després de les festes

Els àpats de Nadal acostumen a anar de bracet d’excessos gastronòmics, que fan que moltes persones tinguin digestions feixugues, conegudes com a dispèpsia. Per aquest motiu, després de festes, pot ser complicat tornar als hàbits alimentaris que tenies abans. En aquest article et donem alguns consells per ajudar-te a tornar a la rutina.

Com alleujar les digestions feixugues després de les festes - Consells- Veritas

D’origen grec, el terme dispèpsia vol dir ‘digestió difícil’. Alguns dels símptomes poden ser mal d’estómac, inflor, nàusees, acidesa o sensació de pesantor després de menjar. Aquests senyals apareixen quan menges més del que el teu estómac està acostumat a pair.

1. L’efecte irritant a les mucoses dels menjats especiats, la cafeïna i el consum d’alcohol predominant en aquestes dates.

2. La distensió excessiva de l’estómac associada a una ingesta copiosa. Per Nadal, augmenten els àpats importants, així com les racions.

3. El retard del buidatge gàstric causat per aliments amb un elevat contingut en greix, com ara embotits, carns grasses i salses d’acompanyament.

4. L’increment de la presència de gas provocat per l’augment en la ingestió de carbohidrats: torrons, polvorons, bombons i postres nadalenques.

Primer, reprèn la rutina alimentària prèvia a les festes. Opta per menjars simples i lleugers: cremes de verdures, verdures cuites, peix blau o carn magra. Evita el pa i les fruites després dels àpats i incorpora-hi aliments prebiòtics i probiòtics de qualitat, com ara carbassa, moniato, xucrut, cogombre envinagrat, quefir o iogurt ecològic.

També et recomanem aquests complements per fer que les teves digestions siguin menys feixugues:

Suc d’àloe vera ecològic 99,8% pur i sense filtrar. Les seves propietats inclouen protecció gàstrica, reducció d’inflamació, dolor i acidesa, a més de ser depuratiu. També calma el dolor dels còlics i ajuda en afeccions com ara colitis ulcerosa o malaltia de Crohn perquè regenera la mucosa intestinal.

Dosi: 50 ml al dia diluït en un líquid: aigua, suc o smoothies.

Depuratiu en ampolletes amb rave negre, carxofa, card marià i oli essencial de camamilla. El rave, la carxofa i el card marià reforcen la funció del fetge i ajuden a millorar la digestió i la inflor, mentre que la camamilla contribueix a calmar el dolor i a reduir la inflamació estomacal.

Dosis: una ampolla al dia amb els àpats.

Extracte aquós de plantes amargues com ara carxofa, dent de lleó, genciana, cúrcuma, milfulles, gingebre, fonoll, camamilla, taronja amarga, card beneit, cardamom i trèvol d’aigua. Ajuda a millorar la digestió després d’àpats copiosos, a activar la funció detoxificant del fetge i a reforçar el funcionament de l’estómac.

Dosi: 20 ml abans o després dels àpats.

Càpsules amb prebiòtics, fibra soluble i extracte d’anís verd. L’anís facilita l’eliminació dels gasos després dels excessos alimentaris, mentre que la fibra i els prebiòtics reforcen la microbiota i contribueixen a regular el trànsit intestinal.

Dosi: de 2 a 3 càpsules al dia amb els àpats.

Càpsules amb enzims digestius, malví i fonoll, ideals per a digestions feixugues, inflor, gasos o molèsties digestives. Els enzims faciliten la digestió dels greixos, els carbohidrats i les proteïnes, mentre que el fonoll i el malví contribueixen a l’alleujament dels gasos, la qual cosa redueix la inflor.

Dosi: 2 càpsules al dia, una en cada àpat.

Text: Rebeca Izquierdo Montañes, Llicenciada en Biologia i especialista en Salut Natural a la botiga Veritas de València

¿T’ha agradat aquest article? Troba més.

Contingut relacionat

  • Consells

Equilibra els intestins amb els probiòtics i prebiòtics

Els probiòtics i prebiòtics són essencials per a l’equilibri intestinal...

  • Consells

Com reparar la mucosa gàstrica?

Si sovint tens cremor d’estómac, reflux, inflor i problemes gàstrics,...

  • Consells

Com reduir las intoleràncies alimentàries?

La teva alimentació pot influir molt en la teva salut...

  • Consells

Tens addicció al sucre? El camí del plaer al cervell

Gràcies al sistema de recompensa del cervell, sentim l’impuls de...