Alimentació depurativa: com tornar a la normalitat després de Nadal
Després de gaudir dels àpats de les festes de Nadal és natural sentir la necessitat de fer una pausa en el nostre organisme i ajudar-lo a recuperar l’equilibri. Una alimentació que reforci la funció depurativa del fetge i l’intestí pot ser la clau per sentir-te lleuger i revitalitzat.
Els menjars rics en greixos, sucres i sal, així com el consum d’alcohol, afavoreixen la sobrecàrrega del sistema digestiu i el fetge. Els símptomes d’aquesta sobrecàrrega poden ser sensació de pesadesa, fatiga, distensió abdominal, restrenyiment, sensació de digestions lentes i inflamació. Una dieta rica en aliments amb propietats depuratives pot ajudar a eliminar les toxines acumulades i a millorar la digestió.
Consells per una alimentació depurativa
Augmenta el consum de líquids: Beu almenys dos litres d’aigua rica en minerals al dia i incorpora-hi infusions de plantes amb propietats depuratives, com la dent de lleó, la carxofera o la cua de cavall. A més a més, resulten ideals els brous vegetals de nap, xiitake, espàrrec, ceba o porro…
Prioritza aliments frescos i de temporada: Les verdures de fulla verda i gust amarg (ruca, canonges, escarola, endívies, carxofes, col kale) afavoreixen la funció hepàtica biliar i són riques en antioxidants i fibra.
Redueix els sucres i els aliments processats: Substitueix els dolços i els productes refinats per fruites fresques i fruita seca crua. Evita també l’alcohol. A més, prioritza aliments d’origen ecològic per evitar afegir més tòxics al teu organisme.
Pots fer-te un batut verd: La clorofil·la, el pigment que dona el color verd a les plantes, té propietats antioxidants i purificadores. Contribueix a l’oxigenació de la sang i ajuda a estimular la regeneració cel·lular i a eliminar toxines acumulades al sistema digestiu i circulatori. Combina espinacs, api, cogombre, poma verda i gingebre per a un batut detox ple de nutrients.
Inclou aliments rics en fibra: Les verdures variades, arrels i tubercles (cuits i refredats 24 hores per aconseguir que el midó es torni resistent), la fruita, els cereals integrals, els llegums i les llavors (com les de xia o lli) afavoreixen el trànsit intestinal i l’eliminació de toxines.
Afegeix al teu dia a dia aliments fermentats: Els aliments fermentats afavoreixen l’equilibri de la microbiota intestinal facilitant les digestions i reduint els gasos i la distensió abdominal de manera progressiva. Juga amb xucrut, kombutxa, quefir, vinagre de poma sense filtrar, miso, etc.
Cuida la cocció dels aliments: Opta per tècniques de cocció lleugeres com el vapor, la planxa des de fred o el forn, i fes servir utensilis sense tòxics, com per exemple l’acer inoxidable.
Text: Martina Ferrer, diestista-nutricionista i experta en psiconeuroinmunologia.