La patata és un tubercle molt versàtil i que agrada a tothom! En aquesta recepta la utilitzarem per crear un plat tradicional de la gastronomia italiana: els nyoquis.
Els nyoquis (o gnocchi en italià) gairebé sempre els acostumem a comprar fets. Malgrat tot, els podem preparar fàcilment a casa amb patata, farina i ou. No són pas complicats, tot i que sí que requereixen temps de preparació. Aquesta recepta està elaborada amb ingredients ecològics, sense gluten i amb una salsa cremosa amb xiitakes. Perquè, això sí, els nyoquis cal combinar-los amb una bona salsa!
Ingredients (per a 4 persones)
Elaboració:
Per als nyoquis:
- Escalfa aigua en una olla i bull-hi les patates senceres durant uns 25-30 minuts, o fins que hi clavis un ganivet i siguin ben cuites. Després, retira i deixa refredar.
- Quan les patates ja siguin manipulables, pela-les i col·loca-les en un bol.
- Amb una forquilla, aixafa-les per fer-ne un puré.
- Afegeix-hi l’ou, una culleradeta de sal i bat-ho bé.
- Afegeix-hi la farina de fajol. Fes-ho a poc a poc, en petites tandes, fins a aconseguir una massa modelable.
- Agafa un grapat de la massa, premsa-la bé entre les mans i, després, sobre una superfície lleugerament enfarinada, fes rodar la massa fins que tingui forma de corda o xurro. Ha de ser prima, d’uns 2 cm aproximadament.
- Repeteix el mateix procediment per tenir tota la massa amb aquesta forma. En acabat, talla les cordes en porcions petites.
- Escalfa aigua en una olla i, quan bulli, afegeix-hi 1 culleradeta de sal i els nyoquis.
- A mesura que comencin a surar, retira’ls amb una escumadora.
Per la salsa:
- Pela la ceba, talla-la a daus ben petits i salta-la en una paella amb oli i una culleradeta de sal durant uns 10 minuts.
- Afegeix-hi els xiitakes laminats i salta-ho 10 minuts més.
- Finalment, afegeix-hi la llet de coco, el tomàquet triturat, un pessic de sal i pebre negre al gust. Deixa-ho fer xup-xup uns 10 minuts i, després, apaga el foc.
- Encén de nou el foc de la paella amb la salsa i, quan torni a arrencar el bull, afegeix-hi els nyoquis. Barreja’ls amb compte fins que quedin ben integrats i deixa-ho coure uns segons. Per acabar, apaga el foc.
- Decora-ho amb unes nous trossejades, unes fulles d’alfàbrega picades i, opcionalment, una mica de formatge feta trossejat.
Una recepta de Gina Estapé (@myhealthybites).
¿T’ha agradat aquesta recepta? Troba’n més aquí.