Tècniques de cuina

La cocció perfecta dels cigrons – Tècniques de cuina

Aquestes lleguminoses són de les més utilitzades a la cuina mediterrània i a tot el món. En aquest article t’expliquem com cuinar els cigrons perquè siguin més saborosos i digestius.

Els cigrons són una font de proteïnes i contenen moltes vitamines, com la B1, la B6 i l’àcid fòlic, a més de minerals com el fòsfor i el ferro. Gràcies a la seva aportació en nutrients i en fibra, afavoreixen el trànsit intestinal i ajuden a combatre l’estrenyiment.

La cocció dels cigrons

La clau perquè els cigrons quedin tendres és la cocció.

  • Remulla’ls entre 12 i 24 hores amb una cullerada de bicarbonat. Després cola’ls i renta’ls.
  • Posa aigua a bullir en una olla i aboca-hi els cigrons.
  • Perquè siguin més saborosos, hi pots afegir una ceba partida en trossos, tres grans d’all, una pastanaga, una fulla de llorer i un pessic de sal.
  • Perquè siguin més digestius, si vols, també hi pots afegir una fulla d’alga kombu.
  • Deixa-ho bullir durant 10 minuts i després baixa-ho a foc mitjà.
  • Tapa l’olla i deixa els cigrons amb aigua i les verdures bullint entre 1 hora i mitja i 3 hores, segons el tipus de cigró, la duresa de l’aigua i el temps que han estat en remull. Per saber quan estan cuits, els pots anar tastant i els has de treure quan estiguin tendres. Si vols reduir el temps de cocció, els pots fer amb una olla exprés.

Quan estiguin llestos, pots desar-los a la nevera entre 3 i 4 dies. També els pots congelar per racions, t’aguantaran entre 4 i 5 mesos. En aquest cas, només els hauràs de treure del congelador i posar-los en una paella o al microones.

Mil i una maneres de menjar cigrons

Una vegada cuits, els pots fer de múltiples formes: fregits amb espècies, triturats per fer un hummus o una crema per acompanyar la carn o el peix, aixafats per fer un falàfel, entre moltes d’altres…

La cocció perfecta dels cigrons - Tècniques de cuina - Veritas

Però la manera més clàssica de fer-los és amb un guisat.

  • Salta una mica de pernil, carn, peix o marisc en una paella.
  • Afegeix-hi verdures, un sofregit de tomàquet triturat amb pebre vermell de La Vera i brou de verdures.
  • Quan comenci a fer xup-xup, afegeix-hi els cigrons i ja tens un guisat deliciós en només cinc minuts.

Un llegum mil·lenari

No hi ha unanimitat sobre l’origen de consum i cultiu dels cigrons, ja que algunes recerques els situen a la zona de la conca mediterrània i d’altres, en canvi, a l’Àsia occidental. El que sabem del cert és que és un llegum que es remunta a temps prehistòrics perquè s’han descobert evidències de la seva presència en excavacions preneolítiques a Sicília.

Aconsegueix els millors cigrons ecològiques a la nostra botiga online.

Text: Borja López (@borjalopezz), xef de cuina de mercat.

Contingut relacionat

  • Tècniques de cuina

Burgers de cigrons i porro

Saboroses i apetitoses, aquestes burgers de cigrons són molt nutritives...

  • Tècniques de cuina

Llegums: aprofita’n tot el potencial nutritiu!

Els llegums són perfectes per a una amanida, s’adapten a...

  • Tècniques de cuina

Si el teu fill no vol llegums…

Els nens són grans seleccionadors dels aliments que mengen i...

  • Tècniques de cuina

Brownie de cigrons

Aquest brownie de cigrons són unes postres delicioses i saludables,...