Atenció al client
De dilluns a divendres de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h (excepte festius).
La inflamació és un cercle viciós responsable de moltes afeccions i malalties que pots frenar de manera natural i sense medicació. Tan sols has de fer alguns canvis en la teva alimentació, que s’ha de basar en verdures i productes frescos sense processar, rics en vitamines i minerals.
Davant una inflamació aguda, el sistema immunitari s’activa per solucionar la lesió, cosa que causa molt dolor i provoca que prenguis medicació per suportar-lo, però en fer-ho afavoreixes que el procés no es resolgui correctament i, encara que el dolor sigui menys intens, duri bastant més temps. També existeix la inflamació de baix grau, que té causes diverses, com la mala alimentació i l’excés de sucre, gluten i lactis de mala qualitat, que poden danyar l’aparell digestiu i, com a conseqüència, el sistema immunitari.
Per tant, si la teva alimentació no és l’adequada i prens massa fàrmacs, la resposta inflamatòria del cos augmenta. D’aquí la importància de seguir una dieta antiinflamatòria a base, principalment, de verdures (excepte el tomàquet verd, el pebrot cru, l’albergínia i la patata amb pell) i aliments reals i en què no tenen cabuda els productes processats, els sucres, els additius, la sal.
Les verdures de fulla verda són riques en clorofil·la, magnesi i minerals indispensables:
Per la seva part, les crucíferes són molt riques en calci:
I la resta de verdures i hortalisses aporten fibra i afavoreixen la salut de la microbiota intestinal:
Xirivia, nap, patata, moniato, remolatxa, api-rave, ceba, all, porro…aporten hidrats de carboni saludables, molt necessaris per al funcionament correcte de l’organisme, i la família de les cebes conté quercetina, una substància antioxidant molt potent que també es troba a la pell de les pomes. Quant a la fruita, tria sempre varietats ecològiques madurades al sol i, si és possible, menja-te-les amb pell:
Els greixos sans també compleixen una funció antiinflamatòria fonamental i es troben en el peix blau (que ha de ser petit i salvatge), el peix blanc, la fruita seca, l’ou, l’alvocat, els olis de qualitat (d’oliva extra verge, de coco, de lli, de sèsam), el ghee, etc. Igualment, és important enriquir els plats amb herbes aromàtiques (cúrcuma, gingebre, comí, anís, clau, pebre negre, nou moscada, orenga, alfàbrega, anet, julivert i coriandre, romaní, pebre de Cayena…) i cuidar la microbiota amb probiòtics, com xucrut, pickles, kimchi, vinagre de poma sense pasteuritzar, vinagre o pasta d’umeboshi, tamari, miso, quefir d’aigua i de llet de cabra, kombutxa…
El gluten (pa, pasta, pizzes, brioixeria), els lactis de vaca no ecològics, el sucre en totes les seves formes, la soja (tofu, iogurts, begudes), els processats i l’excés de carn vermella, embotits i productes carnis elaborats.
Text: Martina Ferrer. Nutricionista integrativa especialista en psiconeuroimmunologia.
Amb la col·laboració d’Ets el que menges
Gàcies a la seva riquesa en greixos saludables, verdura, fruita...
Xevi Verdaguer, fisioterapeuta i expert en psiconeuroimmunologia (PNI) és un...
Una alimentació rica en vitamina C i altres nutrients antiinflamatoris...
Les anomenades verdures crucíferes tenen propietats medicinals que ajuden a...