Consells

Decàleg de l’amanida perfecta

L’amanida és el plat estrella de l’estiu i no has de cometre l’error de limitarla a un llit de fulles verdes amanides. Recorda que com més varietat d’ingredients i colors, més nutrients i antioxidants tindrà, i que triar el condiment adequat és clau per gaudir d’una amanida perfecta.

Decàleg de l'amanida perfecta - Consells - Veritas

Decàleg de l’amanida perfecta

1. Combina hortalisses, verdures i fruites

Sobre un llit de fulles verdes i germinats afegeix diferents verdures. Per exemple: pastanaga ratllada i xampinyons o carbassons macerats en oli, aigua de mar, vinagre i herbes fresques picades. Per aconseguir un extra de sabor, incorpora fruites de temporada, com ara tomàquets, síndria a la planxa o làmines d’alvocat.

2. Incorpora cereals

És una bona manera de donar un toc cruixent a les teves amanides. Tria cereals lleugers (blat de moro, quinoa i arrossos llargs i aromàtics, com el basmati, el vermell o el salvatge), cuscús, espirals de pasta tricolor, macarrons de fajol o pasta de llegums.

3. Empolvora amb fruita seca i llavors

Remata sempre amb un grapat de fruita seca o pipes de gira-sol o de carbassa. Amb les llavors de cànem pots fer un tabule amb cogombre, pebrot vermell, julivert, coriandre i menta picada. I si prefereixes un punt dilç, tria orellanes, nabius deshidratats o frescos o els primers albercocs o préssecs de la temporada.

4. Enriqueix amb un plus de proteïnes

Uns trossos d’ou o de peix blau en conserva (verat, bonítol) proporcionen una excel·lent aportació proteica. També són recomanables les proteïnes vegetals, com uns daus de tofu o tempeh saltats al wok i condimentats amb unes gotes de tamari o un parell de cullerades de llegums cuits freds (azukis, cigrons, llenties dupuy, mongetes blanques).

5. Fes ensalades russes amb efecte prebiòtic

Quan facis una ensalada russa amb base de patata, tingues present que la patata cuita i refredada el dia anterior és un excel·lent prebiòtic perquè ja desenvolupat midons resistents, que són un gran aliment per a la microbiota. Condimenta-la amb maionesa, iogurt o tofunesa feta amb mostassa de qualitat.

6. No t’oblidis de les algues

Les algues per a amanida només necessiten uns minuts per hidratar-se. Fes una vinagreta amb flocs d’alga nori deshidratats, suc de llimona, oli d’oliva, mostassa i mel o xarop. Una altra opció és el tàrtar d’algues al natural o el paté d’algues diluït amb sucs cítrics i olis en cru de lli, sèsam o alvocat.

7. Utilitza olis i vinagres de qualitat

Recorda que els olis han de ser sempre verge extra i que els millors amaniments s’aconsegueixen amb els millors vinagres: de poma, d’arròs, de coco, de Mòdena o d’umeboshi, que a part de salat és àcid i, per si sol amb només una mica d’oli, és suficient per condimentar una amanida. Pots substituir el vinagre per suc de llimona o de llima.

8. Assaona amb alternatives a la sal

En lloc de sal pots assaonar amb gomasio o salses de soja (tamari o shoyu). I tampoc cal afegir sal si t’agraden la xucrut o els pickles, dos fermentats molt refrescants.

Recepta: Amanida de mongetes amb préssec i  pesto de remotxa.

9. Juga amb els gustos dolços

Dona un toc dolç als teus amaniments amb mel, xarops (d’atzavara, arròs, dàtils o coco) o concentrats (de poma, ordi o auró).

10. Amaneix just abans de menjar

Perquè les amanides es mantinguin fresques, crocants i acolorides s’han de condimentar just abans de servir, i en cas que sigui per menjar fora tingues la precaució de guardar l’amaniment a part.

Descobreix la nostra col·lecció d’amanides.

Contingut relacionat

  • Consells

Amanida de tofu fumat amb amaniment d’ametlles i pera

Amanida de tofu fumat, una proposta diferent i amb molts...

  • Consells

Amanida mediterrània

Amanida mediterrània, un entrant lleuger i refrescant amb el búrgul...

  • Consells

Amanida de meló

El protagonista d’aquesta completíssima amanida d’estiu és, sens dubte, el...

  • Consells

5 idees d’amanides per a tota la família

Amb l’arribada de la calor, la dieta dels nens ha...