Són molts els adolescents que tenen acne. Al contrari del que es creu, no és una problemàtica associada al creixement, sinó que té un origen hormonal, i per aquest motiu hi ha casos d’acne als 20, als 30 i, fins i tota als 40 anys. T’expliquem com afrontar la situació.
Per resoldre el problema d’aquests maleïts granets, el primer pas és entendre’n l’origen. Així, trobem acne quan les glàndules sebàcies de la pell fabriquen sèu en exés, quan els pèls s’enquisten després de l’afaitat o la depilació o quan hi ha dermatitis seborreica a la cara, per exemple.
El problema de les hormones
L’excés d’hormones masculines o andrògens, untament amb un excés d’insulina o IGF-1, influeixen directament en l’aparició d’acne.
- Andrògens: les hormones masculines estimulen l’increment de la fabricació del sèu i augmenten el creixement de les cèl·lules de la pell.
- Hormona IGF-1: estimula l creixement de les glàndules sebàcies, la producció de sèu, l’augment de les cèl·lules de la pell i una síntesi d’andrògens més elevada.
La insulina, a ratlla
Cada vegada que mengem sucres o hidrats de carboni refinats, la glucosa puja ràpidament a la sang i, consegüentment, el pàncrees fabrica una hormona anomenada insulina per enmagatzemar la glucosa de la sang a les cèl·lules. Al mateix temps que puja la glucosa a la sang, el fetge fabrica la IGF-1. Així, com més glucosa, més IGF-1 i més acne.
Per lluitar contra l’acne hem de mantenir la insulina baixa. Així aconseguirem tenir baixos els nivells d’hormones masculines i l’acne anirà marxant.
Evita l’acne
Un pas important és ecitar dràsticament tots els aliments que fan pujar el sucre a la sang, com la lactosa de les llets animals (de fet, la llet de vaca ja porta l’hormona IGF-1), els cereals refinats, els edulcorants, els refrescos i les begudes alcohòliques.
- Cereals permesos: la quinoa i el fajol són els cereals que tenen un índex de glucèmia més baix, o, per tant, són els més recomanables.
- El pa, només al matí: es recomana menjar pa integral al matí i no menjar més cereals durant la resta del dia (ni pasta, ni farina, ni galetes, ni pizza…)
Després d’eliminar el que no ens convé, és hora de recordar quins són els aliments que no poden faltar a la nostra dieta.
- Fruita, verdura, bolets i llegums: procurarem menjar-ne cada dia.
- Bròquil: és aconsellable menjar un plat d’aquesta verdura tres cops per setmana.
- Peixos: especialment el pop, els calamars i la sípia.
- Proteïnes: ous i carns blanques.
- Fruita seca: s’han de menjar dues nous del Brasil al dia.
- Algues: es recomana menjar alga cochayuyo un o dos cops per setmana, ja que conté tots els aminoàcids essencials i és especialment rica en minerals i oligoelements.
- Vitamina A: es troba al rovell d’ou, la carbassa, el moniato i la pastanga.
- Vitamina D: la sintetitzem en prendre el sol.
- Infusions: beurem dues o tres infussions al dia de te verd, canyella, regalèssia i menta.