Masia Moliner és una finca ubicada a Castellví de la Marca, on Rafa, juntament amb la seva família, cultiven fruites i verdures ecològiques.
La carretera que porta a la Masia Moliner ens transporta a una altra època. L’horta, acolorida i afabe, ens fa oblidar l’accelerada vida a la gran ciutat i veiem una existència tradicional i laboriosa, reflex de com els nostres avis treballaven diàriament la terra per poder menjar.
En Rafael Moliner ens explica que la tradició hortolana de la seva família es remunta a mitjan segle XIX, quans els seus avantpassats Vicente i Pedro ja treballaven els petits bancals que, amb cura, construïen a la vora del riu Maimona, a Castelló. “Avui la nostra horta es troba a Castellví de la Marca, a l’Alt Penedès, on gaudim d’un clima càlid i prelitoral ideal per treballar la terra”.
Ha passat molt de temps, però a Masia Moliner treballen la terra igual que feien els seus avis. “Sense ser-ne conscients, ells ja feien una agricultura ecològica i sostenible que ara ens sembla que hem descobert, però que no és altra cosa que la tornada als orígens”.
I ho fa amb cura i compromís, valors que comparteix amb Veritas. “D’aquí ve que la relació que mantenim sigui més de companys de viatje que no de simples col·laboradors comercials. Quan vaig obtenir la meva primera collita ecològica tenia clar que volia que les meves verdures i hortalisses estiguessin a Veritas, perquè és tot un referent en el mercat ecològic. Així que vaig entrar en un supermercat i vaig preguntar directament pel cap de compres. A partir d’aquí tot va anar rodat: van visitar la finca, vam arribar a un acord i des de llavors compartim objectius i visió de present i futur”, ens explica.
En Rafa té clar quins són els objectius de l’agricultura ecològica i els defensa apassionadament. “No apliquem productes de síntesi química ni herbicídes, fertilitzem amb fems orgànics i tenim una visió de la sanitat vegetal que inclou la gestió de la biodiversitat i la lluita biològica. Estem certificats pel CCPAE, però més enllà del producte ecològic, busquem produir i comercialitzar fruits que siguin de proximitat, alhora que socialment i econòmicament sostenibles”.
Gràcies a la marinada, que és com es coneix “l’aire de la mar que ens arriba durant la nit de la zona de Vilanova”, tota l’horta es desperta coberta d’una humitat molt beneficiosa. Aquest fet, unit a l’excepcional orientació de la finca , fa que Masia Moliner sigui productiva durant tot l’any. Cada matí recullen les fruites i verdures que es troben en el seu punt just de maduració al sol i “en 4 hores arriben al magatzem de Veritas. Les nostres hortalisses conserven inntactes totes les seves propietats nutricionals perquè amb prou feines transcorren unes hores entre que les collim i es posen a la venda”.
Com poden prevenir les plagues?
Ni químics ni pesticides: les plagues es tracten amb remeis naturals, com cua de cavall bullida, ortiga, etc.
Plantes que ajuden: un altre punt bàsic és seguir les lleis de la natura i aprofitar-les. “Al mig de l’hort vam plantar flors que atrauen insectes bons, és a dir, que són depredadors naturals dels enemics dels nostres cultius”.
Barreres naturals: una de les coses que més crida l’atenció en mirar l’hort de la Masia Moliner és que tenen males herbes. Utilitzen l’encoixinat, que consiteix a deixar que els passadissos de l’horta estiguin coberts per una capa protectora d’herba. Són molts els avantatges. Entre ells, inhibeix el creixement d’herbes no desitjades, aporta matèria orgànica al sòl, reté la humitat a la terra, protegeix les arrels dels canvis bruscos de temperatura i afavoreix la biodiversitat.