Consells

5 idees d’amanides per a tota la família

Amb l’arribada de la calor, la dieta dels nens ha de ser més lleugera i refrescant i les amanides es converteixen en el plat ideal. Prova de combinar verdures i fruites de diferents colors i textures: incrementaràs el seu potencial nutritiu i els teus fills les trobaran tan atractives com saboroses. Et donem 5 idees d’amanides per a tota la família.

Amanida mediterrània - Receptes - Veritas
Amanida mediterrània

A l’estiu, fruites i verdures estan al seu millor moment i pots fer-ne tot tipus d’amanides variades i fins i tot acompanyar-les de cereals, llegums o proteïna animal. El més segur és que als petits de casa no els agradin les amanides, però recorda que aprenen per imitació: si s’acostumen a veure-les a taula diàriament, tard o d’hora s’hi interessaran.

La importància dels colors a les amanides

No hi ha res que cridi més l’atenció d’un nen que els colors vius. Conèixer les propietats associades a cada color, et permetrà combinar-los entre si per aconseguir amanides més nutritives.

  • Vermell. Tomàquet, pebrot vermell, baies vermelles, magrana, síndria i maduixes deuen el seu color a pigments antioxidants, com el licopè i les antocianines, que milloren la salut cardiovascular.
  • Groc ataronjat. Carbassa, pastanaga, moniato, pebrot groc, blat de moro, préssec, albercoc, caqui, aranja, taronja, mandarina, mango, papaia, pinya tropical… contenen betacarotens (provitamina A), vitamina C, àcid fòlic, calci, potassi i magnesi, uns nutrients que reforcen el sistema immunitari i contribueixen a la salut de la pell i la vista.
  • Blanc. All, ceba, porro, coliflor, nap, xampinyó, pera, plàtan, meló, etc. són rics en fitoquímics, que reforcen les defenses i aporten diferents minerals, com el potassi.
  • Verd. Espinacs, bledes, bròcoli, bròquil, romanesco, mongeta tendre, pèsols, carbassó, cogombre, enciam, espàrrec, col, poma verda, raïm verd i kiwi deuen el seu color a la clorofil·la i aporten vitamines A i K, àcid fòlic i minerals. Equilibren el colesterol i combaten el restrenyiment.
  • Lila. Albergínia, ceba morada, col morada, remolatxa, nabius, raïm negre, mora, pruna, figues i cireres destaquen pel seu contingut en antocianines, un pigment antioxidant molt potent que alenteix l’envelliment cel·lular i preserva la memòria.

5 idees d’amanides per a tota la família

Si al teu fill li costa mastegar les fulles verdes i no li agrada el gust que tenen, ofereix-li altres opcions a les quals els grans poden afegir un grapat d’enciam, canonges, ruca o brots.

  1. Tomàquet, pastanaga ratllada, alvocat i sèsam molt.
  2. Mongeta tendra amb préssec i guacamole. Aquest últim el pots preparar amb ceba, tomàquet, coriandre i llimona.
  3. Patata bullida amb tomàquets cirerols, mongeta tendra, ou dur i olives trossejades.
  4. Cigrons amb escalivada. L’escalivada porta pebrot, albergínia i ceba prèviament rostits al forn.
  5. Tabule de quinoa amb pebrot verd i vermell, tomàquet, cogombre i menta.
Tabule de quinoa

Vinagreta de fruita seca, l’amaniment perfecte

Per condimentar, fes una vinagreta amb oli d’oliva verge extra, vinagre de poma sense pasteuritzar, mostassa, tahina o crema de fruita seca, una mica de mel i alguna espècia com orenga, menta, alfàbrega o coriandre. Si vas variant les cremes de fruita seca i les espècies, donaràs un toc diferent a les amanides.

Pots trobar tots els productes a la botiga en línia de Veritas.

Font: amb la col·laboració de EtsElqueMenges