Diccionari d'aliments

El lli a la cuina

Consumit per l’home des de fa milers d’anys, el lli és la font vegetal més rica en àcids grassos omega-3 i té una infinitat d’aplicacions a la cuina. Gràcies al seu característic gust d’avellanes torrades combina molt bé amb xocolata, arròs, fruita, verdura, etc. Els àcids grassos omega-3 són greixos essencials per al nostre organisme. És a dir, que no podem sintetitzar-los i els obtenim a partir de l’alimentació. El lli és una de les poques fonts d’aquest preuat nutrient i l’opció perfecta per poder complir amb els seus requeriments diaris. No obstant això, els seus omega-3 tendeixen a oxidar-se amb un excés de temperatura, per la qual cosa hem d’anar amb compte a l’hora de cuinar-lo si volem aprofitar al màxim les seves propietats. Podem trobar llavors de lli, oli de lli i farina de lli (llavors triturades). Pot ser marró o daurat i tots dos tenen les mateixes característiques, l’única diferència és que el primer té el doble de fibra que el segon.

El lli a la cuina

Llavors

Cal posar-les a remullar en aigua o beguda vegetal i esperar que desprenguin el mucílag. Una vegada hidratades ja es poden consumir directament o afegir-les a receptes creatives per aprofitar les virtuts de la seva gelatina natural.
  • Pren-les mòltes: les llavors senceres són poc digestives i no ens permeten absorbir els omega-3 de manera ràpida. A més, recorda que els seus omega-3 s’absorbeixen més lentament que els d’origen animal, per la qual cosa és millor moldre les llavors. Si les mols a casa tingues en compte que amb la calor de la fricció de la trituració es poden oxidar, ja que són molt inestables a la calor. Per això, és aconsellable moldre’n poca quantitat i guardar-la al congelador en un recipient opac, del qual pots prendre directament la quantitat que necessitis cada dia; el lli té tant greix que no s’acaba de congelar.
  • Guarda-les a la nevera: pots trobar-les combinades amb altres llavors (de sèsam, de carbassa, de gira-sol, de xia) en bosses hermètiques i opaques. És molt important que una vegada obert l’envàs el guardis al frigorífic ben tancat per evitar que s’oxidin.
Descobreix com manipular-les en aquest vídeo.

Farina

Té infinitat d’aplicacions culinàries, tot i que no pot exposar-se a temperatures extremes per no fer malbé els omega-3. La podem utilitzar per donar textura a una crep, arrebossar bombons de formatge o de plàtan, enriquir iogurts… Una vegada oberta cal guardar-la al frigorífic en un recipient hermètic.

Ou vegà

Substitueix perfectament l’ou. Només cal barrejar dues cullerades de farina de lli amb dos d’aigua i deixar que el mucílag s’hidrati per aconseguir l’elasticitat típica de la clara d’ou i les seves mateixes propietats espessidores. No obstant això, recorda que no ha d’escalfar-se en excés.

Risotto saludable

Pots elaborar un deliciós risotto sense greix afegint a l’arròs cuit un puré de carabassa o d’altres verdures i farina de lli incorporada una vegada finalitzada la cocció. El lli proporciona una textura gelatinosa i permet acabar d’emulsionar bé el midó del cereal amb el puré.

Oli

Cal triar-lo sempre fresc i de bona qualitat, ja que és molt inestable i s’oxida amb molta rapidesa després del seu processament. Té un agradable gust de nous, que es va tornant amarg a mesura que s’oxida. Una vegada obert cal guardar-lo a la nevera i consumir-lo durant el mes següent; passat aquest temps s’ha de dessecar.

Contingut relacionat

  • Diccionari d'aliments

Copa de musli amb xia, lli i maduixes

Copa de musli amb xia, lli i maduixes, una recepta...

  • Diccionari d'aliments

Pa de llavors sense gluten

Pa de llavors sense gluten, el millor del món, fornejat...

  • Diccionari d'aliments

Descobreix vuit olis molt especials

Descobreix vuit olis molt especials que enriquiran la teva dieta...