Diccionari d'aliments

Descobreix la polenta

La polenta o sèmola de blat de moro és molt nutritiva, ràpida de cuinar, fàcil de digerir i apta per als celíacs. A més, té un gust molt suau que agrada els més petits i és especialment adequada per a l’època calorosa. 

Originària del nord d’Itàlia, la polenta data de quan el blat de moro va arribar d’Amèrica a Europa. Segles més tard, a la fi del XIX i principis del XX, molts italians van emigrar a l’Argentina, on també és molt popular. De fet, en aquelles terres, quan es diu que una persona «té polenta» significa que és forta i gaudeix d’una bona salut.

Descobreix la polenta

 • És rica en vitamina B1 i provitamina A: el blat de moro és un dels aliments més rics en vitamina B1, necessària perquè el cos transformi els aliments en energia i el cervell absorbeixi la glucosa. La falta d’aquesta vitamina produeix cansament i poca capacitat intel·lectual. A més, aquest cereal es diferencia dels altres pel seu elevat contingut en carotens, que es transformen en vitamina A, la vitamina protectora de la pell, les mucoses i la vista.
 • Té un alt contingut en manganès: un mineral imprescindible que ajuda al creixement dels ossos i a la formació dels músculs.
 • Aporta fibra: com que no ha estat refinada, la polenta és rica en fibra soluble, que regula el funcionament intestinal, ajuda a reduir el colesterol i elimina l’ansietat.
 • Conté sucres naturals: el blat de moro, com altres cereals integrals, conté sucres naturals que entren a la sang a poc a poc. Així, el nivell de sucre en sang es manté estable, i això fa que ens sentim alegres i equilibrats.
 • No té gluten: per aquest motiu la poden prendre els celíacs i al·lèrgics a la proteïna del gluten.

La polenta a la cuina

Es pot cuinar de moltes maneres i admet un munt de textures i gustos diferents. T’expliquem com la pots preparar, ja sigui per emportar o per menjar a casa. Si vols preparar-la per a anar a la platja o d’excursió, s’ha de fer compacta, i per aconseguir-ho cal bullir-la amb poc aigua. En canvi, si augmentes la quantitat d’aigua, quedarà més suau i la pots servir calenta amb salsa de tomàquet, salsa de xampinyons o samfaina. A l’Argentina i l’Uruguai es barreja amb mantega, es gratina amb formatge i amb les sobres es poden fer croquetes.

 • Cocció: posa 3 o 4 tasses d’aigua i un pessic de sal en una cassola, i quan arrenqui el bull, deixa caure la polenta en forma de pluja. És molt important que vagis remenant perquè no es facin grumolls. De fet, s’ha de remenar durant 10 minuts a foc lent, i quan estigui cuita la pots barrejar amb ceba o verdures sofregides i deixar-la refredar perquè es compacti.
 • Preparació: una vegada freda, aixafa-la bé i talla-la. També la pots barrejar amb formatge, una combinació que la fa més nutritiva, ja que s’assimilen millor els nutrients.
 • Per donar-li sabor: una vegada freda i tallada, la pots passar per la paella i daurar-la pels dos costats.

En aquest vídeo trobaràs la tècnica de cuina perfecta perquè mantingui intactes les propietats nutricionals. Després, pots preparar aquesta deliciosa recepta de triangles de polenta.

Contingut relacionat

 • Diccionari d'aliments

Polenta – Tècniques de cuina

Polenta, un cereal sense gluten fàcil de digerir. Descobreix com...

 • Diccionari d'aliments

Triangles de polenta

Triangles de polenta, una recepta molt senzilla i deliciosa de...

 • Diccionari d'aliments

Hamburguesa de polenta i verdures – FastGood

Hamburguesa de polenta i verdures, recepta preparada pel reconegut xef...