Tècniques de cuina

Com cuinar els millors ous escalfats

L’ou és un dels ingredients més emprats arreu del món. Per això, necessita poca presentació, perquè tothom el coneix, però saps com treure’n el màxim partit? En aquest article t’ensenyem la tècnica de l’ou escalfat.

Com cuinar els millors ous escalfats - Tècniques de cuina - Veritas

Aquest aliment és un bàsic molt preuat per les seves característiques nutricionals, ja que conté proteïnes d’alt valor biològic i un contingut elevat de vitamines, com ara la B12, i minerals, com el ferro, el fòsfor, el calci, el seleni i el zinc. La gran aportació nutricional de l’ou fa que sigui un aliment molt ric per afegir a les nostres dietes, i no només pel gust que té.

Per aprofitar tots els nutrients de l’ou, és millor cuinar-lo a baixa temperatura, de manera que el rovell quedi una mica cru, però de vegades és complicat, sobretot si no tens els estris necessaris per fer aquesta tècnica. Per aquest motiu, a casa pots preparar un ou escalfat o poché, ja que el resultat és molt semblant. Només cal aigua, una mica de sal, vinagre, una olla, un batedor de varetes per remenar l’aigua i una cullera per treure’n l’ou.  La sal i el vinagre en aigua bullint ajuden a crear una pel·lícula al voltant de l’ou i aconsegueixen que no es dispersi i es cogui d’una forma més uniforme.

Amb tan sols aquests ingredients i aquests simples estris de cuina podràs fer un ou escaldat de deu.

Una altra manera molt comuna de cuinar un ou és bullir-lo fins que quedi dur. El temps de cocció ideal en aquest cas són 8 minuts. Com que el rovell té més densitat que la clara, normalment queda a un costat. Perquè quedi al centre, dona voltes a l’ou durant els dos primers minuts de cocció.

Per pelar-lo fàcilment, posa una mica de sal i un rajolí de vinagre a l’aigua de cocció i, un cop transcorreguts els 8 minuts, posa els ous directament amb aigua freda o, si pots, amb gel. El canvi de temperatura farà que l’ou es contregui i es peli amb molta facilitat.

Saber d’on venen els ous i com s’han criat les gallines que els ponen és una qüestió important quan anem a comprar. Els ous que es comercialitzen han de dur per normativa un codi que indica l’origen del producte.

  1. Tipus de criança: el primer número d’aquest codi identifica 4 tipus de criança. Si el número és un 0, significa que l’ou és ecològic, és a dir, que les gallines poden accedir a corrals i campar lliurement, que es crien en espais amples amb un màxim d’animals per unitat de superfície i que s’alimenten amb pinsos ecològics.
  2. País d’origen: els dos codis següents són les lletres del país d’origen. Per exemple, les lletres ES indiquen que els ous provenen d’Espanya.
  3. Lloc de producció: finalment, els 8 dígits següents indiquen la província, el municipi i, fins i tot, la granja on s’han produït els ous.

A partir d’ara, ja no tornaràs a veure aquests números de la mateixa manera, perquè ara ja saps com desxifrar la informació sobre la qualitat i l’origen de l’ou que vols consumir.

Els ous, per la seva estructura i coberta, són un dels aliments més segurs, ja que des de l’exterior a l’interior hi ha un seguit de barreres que els protegeixen de la contaminació externa. Per això, quan l’ou és fresc i està intacte, no presenta contaminació a dins seu. Tot i això, si el manipules incorrectament, hi pot haver transmissió de bacteris, per exemple salmonel·la, que poden ser presents a l’exterior de la closca. Per prendre precaucions, recorda que la closca exterior, sobretot si està molt bruta, no ha de tocar mai l’interior de l’ou per evitar una possible contaminació.

D’altra banda, és molt important no rentar els ous crus amb aigua, ja que la closca és porosa i els bacteris o les restes d’excrements poden arribar a contaminar l’interior de l’ou.

¿T’ha agradat aquest article? Descobreix-ne més aquí.

Contingut relacionat

  • Tècniques de cuina

Com es pot saber si un ou és ecològic?

El primer que has de fer per identificar si un...

  • Tècniques de cuina

Tots els nostres ous són ECO i amb codi 0

L’ou és un bàsic imprescindible en qualsevol època de l’any....

  • Tècniques de cuina

Ous ecològics Veritas: el nostre viatge amb Ecoparadís – Companys de viatge

Els ous ecològics de la marca Veritas i Ecoparadís provenen...

  • Tècniques de cuina

5 maneres diferents de cuinar els ous

Els ous són molt fàcils de preparar i hi ha...