Consells

Aliments que beneficien a les persones amb diabetis

La diabetis està associada a mb un increment de l’oxidació de l’organisme. Un dany fàcil de pal·liar si s’inclouen en la dieta aliments rics en antioxidants, que ajuden a regular els nivells de sucre a la sang. S’ha comprovat que la diabetis produeix un desequilibri bioquímic a causa de la producció excessiva de radicals lliures, la qual cosa provoca una deterioració oxidativa. Afortunadament, aquest perjudici es pot evitar o disminuir amb la ingesta d’aliments rics en antioxidants, cosa que permet a les persones que tenen diabetis gaudir d’una millor qualitat de vida. Per exemple, es poden reduir els problemes vasculars, que solen estar associats a aquesta malaltia. Un antioxidant és una substància química que retarda o prevé l’oxidació d’un substrat, la qual cosa inclou lípids, proteïnes i hidrats de carboni. Tot i que el nostre cos disposa dels seus propis sistemes de defensa, també tenim aliats addicionals, com els antioxidants, que majoritàriament provenen de les verdures i les fruites de colors vius. Parlem del resveratrol i els carotens, uns pigments naturals proantioxidants que són objecte d’estudi com a preventius de la diabetis. Els experts suggereixen que una ingesta mitjana de 10 mg al dia de carotenoides redueix un 22% el risc de diabetis tipus 1.

Aliments que beneficien a les persones amb diabetis

  • Taronges, grocs, vermells, verds: els aliments amb carotens són els que tenen colors vius i ataronjats (pastanagues, albercocs i orellanes, safrà, algues, carbasses…) i també les verdures de fulla verda (espinacs o julivert). Són més assimilables quan la verdura es cou lleugerament (al vapor) i més encara si s’acompanyen amb greixos saludables com l’oli d’oliva o l’alvocat.
  • Violetes, balus, granats: el resveratrol és un polifenol present sobretot en el raïm, el vi negre i les baies fosques, com nabius o groselles, especialment si són frescos. Té la capacitat d’enfortir els vasos sanguinis i els mitocondris, que són les bateries de les cèl·lules del cos i que es poden danyar per un excés o un defecte de glucosa a la sang. Per aquest motiu, és important incloure aquests aliments en la dieta per reforçar les funcions cel·lulars.
En general, els aliments no ecològics tenen un contingut més baix d’antioxidants com a resultat de l’esgotament de minerals al sòl, collites accelerades, enmagatzematge refrigerat, menjars processats o coccions agresives. Així doncs, és fonamental triar vegetals ecològics, ja que contenen més concentració de fitoquímics, com els carotens i el resveratrol. I recorda que és important consumir-los diàriament perquè contribueixen a contrarestar l’efecte nociu que els radicals lliures produeixen a l’organisme. Descobreix més consells relacionats amb la diabetis.

Contingut relacionat

  • Consells

Iogurt, gran aliat de la diabetis

Iogurt, gran aliat de la diabetis, ja que la controla...

  • Consells

Endolcidors naturals per a diabètics

La natura ens ofereix endolcidors naturals per a diabètics, com...